Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Književna tura #8

Large promocija  14
Petak
19.04.2024.

Polako, ali sigurno, stigli smo i do nove književne ture koja samo što nije krenula! 

Prelistali smo književna događanja koja su pred nama, pripremamo se za Noć knjige i pakiramo ruksake za putovanje do književnog festivala u Istri. Znate da je u Booksi baš svaki tjedan popunjen uzbudljivim i raznolikim književnim događanjima, ovdje provjerite što vas sve očekuje. 

Evo prijedloga za petak navečer – danas još stignete na pjesničko čitanje posvećeno planetu Zemlji i očuvanju našeg zajedničkog doma, itekako ugroženog pogubnim djelovanjem čovjeka koje se očituje u klimatskim promjenama i brojnim ratovima. Dvanaest hrvatskih pjesnikinja i pjesnika (Bogdan Arnautović, Lana Derkač, Biserka Goleš Glasnović, Ivan Herceg, Miroslav Kirin, Marija Lamot, Sonja Manojlović, Davor Šalat, Tomislav Šovagović, Kristina Špiranec, Marina Šur Puhlovski i Sonja Zubović) čitat će pjesme čije teme i motivi imaju veze s našim Planetom u zagrebačkoj Knjižnici Marije Jurić Zagorke od 18 sati i 30 minuta, pod budnim okom voditelja i članova Poets of the Planet Lane Derkač i Davora Šalata. 

Tijekom vikenda nastavljamo s dozom poezije, i to u kvartu i u kombinaciji s jednom izložbom

Prezentacija Fabula kvarta započinje čitanjem poezije nastale na poetskim radionicama Rapsodije Gornje i Donje Dubrave pod vodstvom Anete Vladimirov i Betine Ilić Grički. Tijekom 8 subotnjih eksperimentalnih radionica pjesnikinje su istraživale kvartovsku strategiju života i izlaska sunca, tražile divlje bilje i promišljale o plemenitoj naseobini čuvene Vesne Parun, a u subotu, 20. travnja, s publikom će podijeliti svoje pjesme. Načuli smo da će vas u Dubravi također dočekati jedna izložba fotografija, zvučna instalacija, pa i kolači... Provjerite i navratite od 18 sati.

Ponedjeljak, 22. travnja, iskoristit ćemo za zagrijavanje uoči Noći knjige i idemo na promociju romana.

Promocija novog romana Ede Popovića Hrvatski pasijans održat će se u Knjižnici i čitaonici Bogdana Ogrizovića u Zagrebu, a uz autora će sudjelovati Boris Perić i Nataša Medved. Popović je jedan od omiljenih i najčitanijih domaćih autora, a sada se vraća na velika vrata krimićem čija je radnja smještena u jednom novozagrebačkom naselju, kada je ubijen umirovljeni svećenik. Više o romanu, kao i o inspektorima Branku Rakitiću i Marku Ančiću koji istražuju motive zločina i potencijalne počinitelje, saznajte na promociji. 

Utorak je za nas jedna od najuzbudljivijih noći, Noć knjige! Kako su već po dobrom starom običaju najavljena brojna događanja diljem Hrvatske, ovih dana raspisujemo sve preporuke kako nam ništa ne bi promaknulo. 

Zasad ćemo skrenuti pozornost na gošću podcasta Slobodnim stilom Olju Savičević Ivančević, autoricu proze i poezije, književnih kolumni i dramskih tekstova za djecu i mlade. O popularnosti i kvaliteti opusa ove autorice govori podatak da su joj djela prevedena na trinaest svjetskih jezika. Neke od tema koje se planiraju otvoriti su ženski identitet, djevojaštvo, bunt, majčinstvo, tjelesnost, kritika patrijarhalne kulture, ali i poigravanje žanrovima, njihova dekonstrukcija i toplina pripovijedanja koja nas uljuljkava u Oljin književni svijet. Pridružite se ovom kružoku uživo u dvorani D4 zagrebačkog Filozofskog fakulteta ili popratite virtualno na YouTube kanalu Promocije znanosti

Veselimo se i KaLibar bestiValu koji počinje u srijedu, 24. travnja, kada smo na Pazinskom kaštelu. 

U nekoliko dana festivala očekuje nas radionica pisanja poezije s Katjom Grcić, razgovor s Igorom Belešom o Listanju kupusa, radionica kako početi i kako kreirati lik sa Zoranom Žmirićem, promocija prve pjesničke knjige Leptirići u trbuhu, glave na kolcima Nikole Strašeka... Dodat ćemo i radionicu započinjanja teksta koju će voditi Enver Krivac, a književnu subotu će zaokružiti razgovor o romanu Slučaj vlastite pogibelji Kristiana Novaka. Na Facebook eventu provjerite raspored i zabilježite što vam se dopada, pritom nemojte propustiti priliku za razmjenu knjiga u jedinstvenom bookmobilu. O čemu se točno radi, provjerite u našem razgovoru s putopjesnikinjom Majom Klarić.

Iskoristit ćemo priliku i odmah najaviti i druženje u još jednom zagrebačkom kvartu koje organiziraju Skribonauti iduće subote.

U okviru VRBIK (KV)ART – Proslave proljeća u zajednici moći ćete popratiti projekciju filma Vitić pleše i sudjelovati u razgovoru s autorom Borisom Bakalom. Održat će se i čitanje polaznica pjesničke radionice Nježnije prema sebi voditeljice Monike Herceg i polaznica radionice super kratke priče voditeljice Luize Bouharaoua

Do idućeg petka, ostajte nam dobro uz kakvo uzbudljivo štivo i inspirativan razgovor o književnosti!

Možda će vas zanimati
Preporuke
Homepage 34123542576 6c1ffb7866 c 02.05.2024.

'Druga zemlja': Veliki američki roman

Pojam "veliki američki roman" upotrijebio se bezbroj puta, toliko da se već izlizao od silne upotrebe, ali Baldwinova "Druga zemlja" to jest – istinski veliki američki roman autora koji točno zna što želi i mora reći, i zna kojim sredstvima to postići.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage nauchi da chitash  godina bisera  fejs 15.04.2024.

Opasnost nekritičkog pristupa romanu 'Godina bisera'

Na drugoj radionici u sklopu projekta „Njena priča je i tvoja priča" tema je bila roman "Godina bisera", prerano preminule češke autorice Zuzane Brabcová. Donosimo kritiku Stanislave Paunović.

Preporuke
Homepage gorko gorko joanna bator 1 10.04.2024.

'Gorko, gorko': Noževima u patrijarhat

Joanna Bator ovu priču pripovijeda britkim jezikom i prepliće je humorom, nježnošću, pomalo iznenađujućim, a ponekad i  teškim životnim događanjima. 

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage louis smith jl2lgyydcno unsplash 21.02.2024.

'Unuka': Priča koja traje iz generacije u generaciju

Kroz odnos Kaspara i Sigrun, Schlink ne nudi samo današnju sliku Njemačke i nepomirljivo podijeljenog njemačkog društva – to je priča koja traje iz generacije u generaciju i daleko nadilazi granice jedne države.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 24t110954.712 27.01.2024.

'Čovjek koji je sve vidio': Reflektirajući mozaici traume

Deborah Levy u ovom romanu u jednu veliku povijesnu priču smješta priču jednog malog čovjeka koji se bori s pronalaskom vlastitog mjesta unutar svijeta,

Piše: Ana Marić

Preporuke
Homepage untitled design   2024 01 10t124544.551 10.01.2024.

'Posljednji san': Almodóvarovski Almodóvar

"Posljednji san" zbirka je pripovijesti, eseja, sjećanja, zabilježaka koje su nastajale kroz desetljeća filmskog stvaralaštva jednog od najznačajnijih europskih filmaša našeg vremena.

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu