Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Najavljen program Zagreb Book Festivala

Large dizajn bez naslova   2024 05 02t092805.328
Četvrtak
02.05.2024.

Pred nama je pet uzbudljivih festivalskih dana koji će na tri zagrebačke lokacije zavrtiti nama omiljenu strast: književnost. 

Zagreb Book Festival jedna je od značajnijih književnih manifestacija u Hrvatskoj, a program se proteže od susreta s najpoznatijim piscima do razgovora o sadašnjosti i budućnosti, rasprave o aktualnim društvenim temama i trendovima na književnom tržištu.

Ovogodišnje deseto izdanje festivala održat će se pod krovnom temom Frekvencija tišine. Koncept tišine u ovom slučaju složen je i višeznačan: donosi li tišina mir ili nemir? Je li na suprotnoj strani od buke ili je tek zatišje pred buru? Čujemo li tišinu slobode i tišinu manjka slobode? Tišina, muk, šutnja – to su teme ovogodišnjeg Zagreb Book Festivala. I hrabrost. Hrabrost koja je potrebna za sve frekvencije tišine. Hrabrost koja je potrebna za zaustavljanje i duboko osluškivanje. Hrabrost koja je potrebna za vrisak i progovaranje nakon tišine u kojoj vlada tamna šutnja.

Program

Ovogodišnji program sastoji se od 20 književnih događanja na kojima će sudjelovati preko 40 domaćih i stranih književnika, znanstvenika, novinara, prevoditelja i publicista poput Lene Andersson, Boštjana Videmšeka, Johanne Frid, Nataše Govedić, Gorana Šimića, Mladenke Tkalčić, Drage Hedla, Dorte Jagić, Miljenka Jergovića, Nives Madunić Barišić, Ande Bukvić Pažin, Borisa Dežulovića, Ozrena Bitija, Luke Ostojića, Andrije Škare, Mladena Blaževića i mnogih drugih. 

Panel diskusije bavit će se temama direktno vezanim uz krovnu temu festivala; povijesnim prešućivanjem, ksenofobijom, mentalnim zdravljem LGBTIQ osoba, odnosom tišine i stvaranja, uz predstavljanja najnovijih naslova domaćih i stranih autora. Ove godine organizirana su i dva okrugla stola posvećena temama aktualnim u knjižnom svijetu: prevođenju u doba novih tehnologija te specifičnostima distribucije autorskih prava na tržištima tzv. malih književnosti.

Službeno otvorenje festivala očekuje nas u ponedjeljak, 13. svibnja, i to od 18 sati, nakon čega će uslijediti razgovor sa švedskom spisateljicom Johannom Frid o romanu Haraldova mama, potom i panel diskusija na temu Šutnja nije zlato – povijesno prešućivanje u kojoj će sudjelovati Miljenko Jergović, Tvrtko Jakovina i Tomislav Jakić pod moderatorskom palicom Morane Kasapović

Utorak će donijeti zanimljivu tribinu pod nazivom Europski književni agenti i male književnosti u kojoj će o ovoj temi s moderatorom Ivanom Sršenom razgovarati Janek Domonell (agencija Wunderlust, Njemačka), Chiara Stanziani (Helsinki Literary Agency, Finska) i Manca Masnik (Založba Goga, Slovenija) i koja će objasniti što se zapravo događa na velikim sajmovima knjiga, kako urednici odabiru rukopise za objavu i ima li superzvijezda koje dolaze iz malih književnosti. Također, uz Ozrena Bitija i moderatoricu Sanju Baković otkrijte što znači biti poznat i kakva je to celebrity kultura na hrvatski način, a posjetite i okrugli stol koji će se baviti mnogostrukim vezama između ljudskog i strojnog prevođenja.

U srijedu ćemo nakon dva razgovora s piscima, Natašom Govedić i Patrikom Gregurcem, nešto kasnije i Lenom Andersson, večer zaokružiti s panel diskusijom na temu Šutjeti na sav glas – tišina i stvaranje na kojoj ćemo saznati kako sudionici Dorta Jagić, Dražen Šivak i Neven Bradić prakticiraju šutnju i tišinu i iz nje crpe posebnu snagu.

Stižemo i do idućeg dana kada smo posebno zainteresirani za razgovor o knjizi Plan B s Boštjanom Videmšekom koji će moderirati Ivana Dragičević, kao i panel diskusiju Stranac u noći – strah od Drugog na kojoj će se otvoriti važna i vrlo aktualna tema: kako smo dočekali sve veći broj stranih radnika koji stiže u našu zemlju? Koliko razumijemo njihovu potrebu da ovdje potraže sreću? Bojimo li se suživota? Na ova i brojna druga pitanja odgovorit će gosti Drago Hedl, Lucija Mulalić i Margareta Gregurović

Petak će, ujedno i završni dan festivala, obilježiti razgovor o sjaju kratke priče s Lukom Ostojićem i Goranom Bogunovićem, kao i promocija knjige Atlas za slijepe putnike Mladena Blaževića. Od 20 sati na redu je panel diskusija Glasniji od tišine – kvir životi ispričani naglas o temama vezanim uz kvir identitet o kojima se, nažalost, predugo šuti. Kroz pozitivne priče i iskustva koja oslikavaju kako autanje može unaprijediti mentalno zdravlje, ojačati veze s voljenima, potaknuti prihvaćanje sebe i olakšati život u društvu, govorit će gosti Matea Popov, Espi Tomičić i Ivo Šegota, uz moderaciju Daniela Martinovića.

Ostale detalje o programu možete škicnuti na službenoj stranici ili redovito pratiti apdejtove na Facebooku.

Veselimo se još jednom festivalskom tjednu ispunjenom brojnim književnim događanjima!

Možda će vas zanimati
Pisma Pukovniku
Homepage booksa ljeto 2022 17.05.2024.

20 godina Bookse: Kratka povijest Začitavanja (1)

Za razliku od rubrike Kritike koja je stresna i u kojoj zna biti svega, i hvalospjeva i takozvanog teksaškog masakra motornom kritičarskom pilom, u Začitavanju se već godinama trudimo pisati o knjigama koje su za svaku preporuku.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage untitled design   2024 05 15t123751.022 15.05.2024.

'Strogo praćeni vlakovi': Jezična vizija svijeta

Kakav je odnos knjige "Strogo praćeni vlakovi" Bohumila Hrabala i njene filmske adaptacije?

Piše: Dunja Ilić

Preporuke
Homepage e31c5e58 be83 4d9a 8b8e a7a54b0b41b3 10.05.2024.

'12 points go to...'

Zamislili smo da je Malmö epicentar, ne samo glazbene, već i književne euforije.

Piše: Anja Tomljenović

Preporuke
Homepage 34123542576 6c1ffb7866 c 02.05.2024.

'Druga zemlja': Veliki američki roman

Pojam "veliki američki roman" upotrijebio se bezbroj puta, toliko da se već izlizao od silne upotrebe, ali Baldwinova "Druga zemlja" to jest – istinski veliki američki roman autora koji točno zna što želi i mora reći, i zna kojim sredstvima to postići.

Piše: F. B.

Preporuke
Homepage nauchi da chitash  godina bisera  fejs 15.04.2024.

Opasnost nekritičkog pristupa romanu 'Godina bisera'

Na drugoj radionici u sklopu projekta „Njena priča je i tvoja priča" tema je bila roman "Godina bisera", prerano preminule češke autorice Zuzane Brabcová. Donosimo kritiku Stanislave Paunović.

Preporuke
Homepage gorko gorko joanna bator 1 10.04.2024.

'Gorko, gorko': Noževima u patrijarhat

Joanna Bator ovu priču pripovijeda britkim jezikom i prepliće je humorom, nježnošću, pomalo iznenađujućim, a ponekad i  teškim životnim događanjima. 

Piše: Ana Marić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu