MENU

"Taje - krv na pijesku" Saša Kosanović, 11.4.2006.

Borbe pijetlova na Baliju dio su stare tradicije ukorijenjene u hinduističkom obredu krvne žrtve, kojom se odobrovoljavaju zli duhovi. Kao način zadovoljavanja kockarske strasti borbe su se naveliko proširile ovim gusto napučenim otokom, dok indonezijske vlasti 1981. godine nisu zabranile kockanje, a time i borbe pijetlova.

Large_23

Wantilan arene izgrađene za ove borbe ipak nisu opustjele, ali se borbe s klađenjem odvijaju u ilegali, a informacija o mjestu i vremenu odvijanja prenosi se isključivo usmenim putem. Običnim turistima borbe nisu dostupne, osim ako vas netko domaći ne uvede u taj dio svog života, koji lokalnim stanovnicima znači otprilike koliko i prosječnom Hrvatu nogomet. Fotografski zabilježiti ovaj događaj prilično je zahtjevno, jer vlasnici pijetlova vjeruju kako fotografiranje prije borbe donosi zlu sreću. Fotografije izložene u Booksi snimljene su u blizini najvećeg i najznačajnijeg hinduističkog hrama na Baliju, Pura Besakih, podno svete planine Agung.

Saša Kosanović rođen je i živi u Petrinjskoj ulici u Zagrebu od 1973. godine. Sav raspoloživi novac potrošio je na putovanja i fotografsku opremu. Profesionalno se bavi fotografijom od 1996., surađujući u nizu hrvatskih tjednika i magazina. U zadnje vrijeme objavljivao je foto-reportaže u Playboyju i National Geographicu.

Kontakt:
Saša Kosanović
0915155296
salemajstor@yahoo.com

Izložbu, koja je, by the way, totalno ludilo, možete razgledati do 23.4.2006.