Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Lijek za ljubav (Izbor iz poezije 1956–2006)

Book 9740

Autor: Leonard Cohen

Izdavač: Vuković & Runjić

Godina izdanja: 2015

Cijena: 199,00 kn

Broj stranica: 608

Uvez: meki

Poezija

Prije nego nas nazovete: knjigu možete kupiti u svim bolje opremljenim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi! Booksa ne prodaje knjige, izuzev vlastitih izdanja.

Prvi hrvatski odabir iz poezije legendarnog kanadskog kantautora, pjesnika, romanopisca i zen redovnika Leonarda Cohena (1934), po mnogo čemu bi trebao biti posebno, pa i jubilarno izdanje. Naime, prošle godine Cohen je navršio 80-i rođendan, a ujedno je i obilježio gotovo šest desetljeća stvaralačkog rada, i to kao umjetnik koji je ostavio neiskorjenjiv trag u srednjoj struji globalne kulture, čiji je utjecaj na najnovije naraštaje ljubitelja glazbe i lijepe riječi danas možda i veći nego ikada ranije. O tome najbolje svjedoče njegova rasprodana svjetska turneja 2008–2013. u sklopu koje ga je vidjelo preko četiri milijuna ljudi, svečano uvođenje u Rock’n’Roll Hall of Fame (2008), a da i ne spominjemo gotovo neprilično velik broj izvođenja njegove ikonske pjesme Hallelujah na izborima za najtalente diljem planeta; što je samo po sebi u nekoj mjeri bizarna činjenica koju je Cohen na sebi svojstveno skrušen i duhovit način popratio riječima: Valjalo bi na neko vrijeme uvesti moratorij na njeno izvođenje!

Ovaj izbor iz Cohenove lirike, naslovljen jednom od njegovih najslavnijih i tematski najemblematičnijih pjesama Lijek za ljubav, prati Cohena kao pjesnika još od montrealskih dana, to jest od daleke 1956., kada se, kao netom završeni student Sveučilišta McGill i dečko iz dobre kuće sklon boemskom životu, po prvi put poprilično umješno okušao u javnom stihovanju (navodno da bi pridobio što veću naklonost ljepšeg spola, u čemu je, uzgred, poslije desetljećima bio izuzetno uspješan), pa sve do ne tako davne 2006., kada je poklonike svoga opusa ugodno iznenadio svojom novom, mudrom, duhovitom i čitkom pjesničkom zbirkom Knjiga čežnje.

Zanimljivo je ustvari da ni nakon lansiranja plodne kantautorske karijere (prvi album Songs of Leonard Cohen objavljuje 1967., u zreloj 'Isusovoj dobi' od 33 godine, ali kao već osvjedočeni pjesnik i provokativni romanopisac) taj 'najtiši glasnogovornik generacije 60-ih' nije digao ruke od poezije, već ju je naprotiv nastavio ustrajno ispisivati kao svojevrsni kontrapunkt svom kantautorskom opusu, premda u potpunosti svjestan elitističkih ograničenja pjesničkog medija, to jest njegove usudbene nemogućnosti da zaživi u masama onom silinom kojom to može čak i neki gotovo prosječni rock song. Međutim, Lijek za ljubav je isto tako i 'jednosmjerno' svjedočanstvo (u knjizi su probrane Cohenove pjesme iz knjiga poezije, ne i s albuma) o jednoj izuzetno plodnoj dvosmjernoj karijeri, pjesničkoj i kantautorskoj, tijekom koje je Leonard Cohen svojim smjelim autorefleksivnim (iako nikada banalno ispovjednim) stihovima nerijetko u jednom dahu vezivao karnalno i spiritualno, ostajući uvijek dosljedno, kako sam veli, na braniku vlastitog malog života, u čijoj su se melankoličnoj čežnji i gotovo erotskoj žudnji za registriranjem proživljenog iskustva do danas širom svijeta prepoznali milijuni. 

Izbor i prepjev: Damir Šodan, prepjev Knjige milosrđa: Maja Tančik, bilješke: Tomislav Šakić.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu