Srijeda
12.10.2016.

Juda
A+ A-

Kad mu nakon bankrota roditelji više ne mogu financirati studij, zaručnica se iznenada uda za drugoga, a kružok socijalista raskoli se zbog podrške Staljinu, Šmuel Aš prepušten je sam sebi. Javlja se na zagonetni oglas i počinje praviti društvo starom invalidu uselivši se u njegovu oronulu kuću na rubu Jeruzalema s pogledom na Dolinu raspeća. Uz vremešnog Valda u kući živi zagonetna Atalia, a Šmuel se nađe u procjepu između očaranosti ženom gotovo dvostruko starijom od sebe i želje da u djelu o Isusu i Židovima konačno iznese smjelu tezu o Judi i njegovoj izdaji.
U svojem novom romanu Juda Amos Oz još jednom dokazuje zašto je jedan od najboljih pripovjedača današnjice. Kroz priču o mladiću na životnom raskršću iznosi provokativnu ideju o kršćanstvu i izdajicama, ne zaobilazi ni visoku cijenu izraelsko-arapskog sukoba, a njegov poziv na suosjećanje otapa srca čitatelja.
"Pravo remek-djelo, roman mudrosti, melankolije i humora.”
Hannes Stein, Die Welt
"Oz je nenadmašan, maštovit kroničar unutarnjih i vanjskih transformacija svoje zemlje.”
New York Times BOOK Review
"Oz navaljuje na svoju temu tako da vas doslovno zarobi njome... Svakom novom knjigom sve više zaslužuje Nobelovu nagradu.”
O Estado
"Priča veća od života, Juda je zreo, uzbudljiv i inteligentan roman vrhunskog autora koji nas poziva na očaravajuće zaranjanje i užitak u dubinskom zapažanju lišenom iluzija.”
Yigal Schwartz, Haaretz
"Amos Oz virtuozno povezuje međunarodnu politiku i religijsku povijest te ih spaja sa sudbinom Europe uz učinak poput pravog prosvjetljenja.”
FAZ

Prevela s hebrejskog Andrea Weiss Sadeh.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu. Hvala što prihvaćate kolačiće i pomažete portalu!