MENU

Vrag ne spava

Duhovite i promišljene analize simptoma čestog zakazivanja zdravog razuma dokazuju da autorica svakako ne pati od sindroma promatrača!

Britka i duhovita dekontaminacija naše svakodnevice!
I u drugoj knjizi kolumni dramatičarka Tena Štivičić vodi bitku protiv sveopće medijske, intelektualne, estetske i moralne površnosti. Kao promišljena suprotnost kolumnistici kakvu njeguju šareni ženski časopisi, ona je britka i promišljena dekontaminacija naše svakodnevice trača i kiča. Čist prostor autoričina duhovita jezika postaje jedino sredstvo otpora protiv prevlasti forme nad sadržajem, recikliranja nad originalnošću, konzumerizma nad kritičkim mišljenjem.

Razotkrivajući mehanizme kojima igramo dodijeljene nam uloge građana, potrošača, muškaraca i žena, Tena Štivičić donosi nam britku dijagnozu 'istrošenosti' vremena u kojem živimo. Duhovite i promišljene analize simptoma čestog zakazivanja zdravog razuma dokazuju da autorica svakako ne pati od sindroma promatrača nego ustaje protiv stalna snižavanje praga tolerancije na raznovrsne dobroćudne i zloćudne besmislice kojima smo okruženi.
 
Tena Štivičić rođena je 1977. u Zagrebu. Završila je Jezičnu gimnaziju i diplomirala Dramaturgiju na Akademiji dramske umjetnosti. Magistrirala je Dramsko pismo na Goldsmiths Collegu, University of London.
Od 2003. živi u Londonu.
Sudjelovala je na mnogim programima za mlade pisce kao što su Interplay Australia i jednogodišnji Paines Plough Future Perfect Writers Programme.
Provela je šest mjeseci u Bielu u Švicarskoj kao gost umjetnik bernskog kantona.
Royal Court Theatre i BBC uvrstili su je 2006. među 50 mladih pisaca koji će obilježiti sljedećih 50 godina u kazalištu Velike Britanije.
Kolumne koje piše u časopisu Zaposlena objavljene su 2007. u zbirci kolumni Odbrojavanje, u izdanju Profila.
Za kazalište Ulysses adaptirala je s ocem, Ivom Štivičićem novelu Pijana noć 1918. Miroslava Krleže.
Drame Na samrti (1998.), Nemreš pobjeć od nedjelje (2000.), Parsifal – Viteška priča epizoda 1 (2001.), Dvije (2002.), Pssst (2003.), Fragile! (2004.), Nine Tenths (2005.), Krijesnice (2007.), Goldoni Terminus (2007.), Felix (2008.) i Sedam dana u Zagrebu (2009.) izvođene su i objavljivane u mnogim europskim zemljama, prevedene su na desetak jezika te su osvojile brojne nagrade.



Info

  • Book_6514
  • Izdavač/Distributer: Profil
  • Godina izdanja: 2010
  • Autor: Tena Štivičić
  • Cijena: 99,00 kn
  • Broj stranica: 190
  • Uvez: meki
  • Knjigu možete kupiti u svim boljim knjižarama u Hrvatskoj, ali ne i u Booksi jer Booksa ne prodaje knjige.