MENU

Domaći blogeri: Knjiški moljac

U nastavku Speciala o književnim blogovima predstavljamo jedan bez kojeg ništa ne bi bilo kako treba. Hvala bogu na Knjiškom moljcu!

Large_27

Specijal o hrvatskim književnim blogovima nastavljamo predstavljanjem najaktivnijeg blogerskog književnog kritičara, čovjeka koji se u stvarnom svijetu odaziva na ime Božidar Alajbegović, a u blogosferi djeluje pod nadimkom Knjiški moljac.

Knjiški moljac je zaljubljenik u u pisanu riječ koji je svoj hobby pretvorio u honorarni posao, a svoj blog krvavim radom upisao u anale hrvatske književnosti na webu. Od pokretanja u lipnju 2004. Alejbegovićev blog Knjigoljub postao je nazaobilazna virtualna lokacija onima koji kompjuter koriste za zadovoljavanje literarne pohote. Na svom blogu Alajbegović objavljuje vlastite književne kritike, prenosi književne vijesti, najave, intervjue i objavljuje zanimljive mu uradke. Nevjerojatno ažuran, po svemu sudeći radoholičar, Knjiški moljac je čovjek-servis i rijetko mu promakne neki događaj ili novitet. Sustavno puneći blog, ponekad i svaki radni dan u mjesecu, Alajbegović je na blogu sakupio stotine recenzija što stranih što domaćih knjiga, a njegov je blog postao dnevnik književnih zbivanja na našoj sceni unazad tri godine.

Put od običnog zaljubljenika u književnost do jednog od najčitanijih hrvatskih kritičara zbio se na nagovor prijateljice B.B. koja je u spoju njegove analitičnosti i čitateljske strasti prepoznala recenzentski potencijal. Alejbegović, inače Riječanin zaposlen u turističkoj agenciji, dugo je vremena recenzirao za Lupiga.com, da bi nakon uspjeha sa svojim blogom kritičke misli prenio na papir raznih časopisa za književnost poput Vijenca, Književne Rijeke, Nove Istre itd. Njegov predan rad i očita ljubav prema knjizi rezultirali su angažmanom u različitim tiskovinama, ali i navjerojatnom posjećenošću bloga kojeg dnevno čitaju stotine ljudi i koji u blogosferi funkcionira kao književni forum na kojem se često raspravlja o dnevnim književno-političkim temama.

Njegov kritičarski pristup je blagonaklon, nepristran i teži pozitivi. Trudi se izvući najbolje čak i iz osrednjih uradaka, a zbog svoje autsajderske pozicije (živi u Rijeci, s urednicima komunicira mejlom) recenzira neopterećen poslovnim i prijateljskim uzdama, zbog čega zaslužuje dodatni palac u vis. Zbog takvog pristupa omiljen je među mlađim piscima koji ga zasipaju svojim uradcima u nadi da će im knjiški tata-mata udijeliti kakav pametan savjet. Mali hint za njih: „Svakoj ću knjizi dići palac ako osjetim stvaralački eros, ako vidim da je pisac unio sebe i piše sa strašću pa makar bilo rupa u fabuli i klimavosti u konstrukciji, ali također uživam i u suptilnim rečeničnim sklopovima, u melodioznosti i emotivnosti, u verbalnim igrarijama, a važna mi je psihološka profiliranost likova i uvid u motivaciju postupaka; ne volim površnost, formulaičnost, dociranje, beskrvnost, a u posljednje vrijeme sve me više privlači monološka proza, romani lika i struje svijesti.“

Književni favoriti su mu Čehov, Kafka, Kiš, Bulgakov, Selimović, Vian, od novijih Saramago, Kundera, McEwan, Barnes, G.G.Marquez. Ne zanosi se mislima o vlastitoj književnoj karijeru. U razgovoru za Knjigomat priznaje da nema spisateljskih ambicija jer je isuviše svjestan svoje 'oskudne mašte', a kritičarskim radom planira se baviti dok mu to bude predstavljalo užitak. Nada se samo većim honorarima i eventualnom objavljivanju svojih dosadašnjih recenzija. Kako ga je krenulo pretpostavljamo da na to neće morati dugo čekati.

Moljcu moramo priznati da nam je često izvor informacija i dužni smo mu odati priznanje što je nam je vratio vjeru u aktivnu čitateljsku scenu. Za ilustraciju živosti bloga donosimo vam reakcije na objavljivanje polufinalista natječaja Jutarnjeg lista za najbolji prozni uradak 2006, isprepletene raspravom o jednoj Ziminoj recenziji.

(K.M.) Moji favoriti: Jarak, Mićanović, Nikolaidis, Sajko, Štiks.
- Prtenjača meni. Ostalo mi se čini da je opterećeno prošlošću, a toga mi je malkice dosta. Stalno tu prošlost vučemo iza sebe kao žene krpu za prašinu. (Ups, one prave žene, ne ja...) Vidjet ćemo. levant (26.02.2007. 14:38)
- U ovonedjeljnom Mediteranu Zdravko Zima je napisao nevjerojatno zanimljivu kritiku Oljina romana Nasmijati psa. Si čito? I tvoja je dobra, i roman je dobar, al Zima je ovaj put tako nadahnuto pisao, baš je malo izašo iz svoje šablone, kojoj podosta robuje. Imam osjećaj da ga je fakat razveselio roman. dviz (26.02.2007. 14:45)
- Moji favoriti: Jarak, Štiks, Savičević - Ivančević. Puf-Puf (26.02.2007. 15:53)
- nije roman, dviz. knjiški moljac (26.02.2007. 16:01)
- Dušane, ide ono, uskoro... knjiški moljac (26.02.2007. 16:02)
- inače, zaboravih reći, poredak mojih favorita je abecedni... knjiški moljac (26.02.2007. 16:06)
- :))) sori, da priče dviz (26.02.2007. 16:08)
- Ne čitah ostale, ali ako Vlado Bulić dobije nagradu uopće se ne bih žalio. Bogumi je zagrabio s dna duše da je napiše i na tome mu svaka čast. dr. lebowski (26.02.2007. 16:51)
- @dvizu: Oljina knjiga je zbirka priča a ne roman, a Zima se u tom tekstu, moj je dojam, potpuno pogubio, više se bavi digresijama i usporedbama nego samim Oljinim tekstom, prema kojem je čak i dosta površan. Sorry, moj je dojam takav. Bookaleta (26.02.2007. 17:14)
- Ma ništa vi ne znate. BASEL FOREVER Baseland (26.02.2007. 17:40)
- @B, Krivo sam se izrazila, mislila sam na zbirku priča, sori, a što se tiče kritike, da, vjerujem da ti je tako djelovalo, i istina je da se nije bavio samim Oljnim tekstom, meni se to svidjelo jer mi se učinilo da je čitajući p r i č e imao toliko slikovitih asocijacija da nije izdržao da ih ne zabilježi te je time zapostavio sam rukopis. dviz (26.02.2007. 17:42)
- Istina, nisam stigao da pročitam novog Jergovića i Ivanu Sajko. Tako da to nisam ni mogao da stavim u svoj izbor. Tek da se zna. Puf-Puf (26.02.2007. 18:05)
- a mene baš zanima kako bi izgledao izbor da u tom žiriju sjedi robert perišić?! mislim da polovinu knjiga ne bi uzeo u obzir, da bi stavio neke druge. miljenko (26.02.2007. 19:57)
- ni mene se nije pretjerano dojmio Zimin tekst ali sam se već navikao na njegovu digresivnost. Ali, Perišićeva je digresivnost u kritikama po mom sudu puno zanimljivija od Zimine. Također, nikako se ne mogu naviknuti na Zimino kaskanje - svake godine tek kad se zahukta odlučivanje o nagradi Jutarnjeg Zima u N.listu počne izbacivati kritike knjiga u užem izboru, a te su knjige objavljene prije gotovo 6 mjeseci i ostali su kritičari već davno o njima pisali pa se stječe dojam kao da ih uzme čitati tek kad su mu drugi iz žirija prišapnuli što vrijedi čitati. Hoćete se kladiti da će iduće nedjelje (ili, još gore, tek one druge) N.list objaviti novu Ziminu kritiku neke od tih 12 knjiga a koja je izašla prije najmanje 4 mjeseci? knjiški moljac (27.02.2007. 09:05)
- :)) zanimljivo, nisam išla za tim dviz (27.02.2007. 09:38)
- nažalost, zima zanemaruje knjiž.kritiku nauštrb kolumnistike 'opće prakse', čime je književnokritičarska scena na velikom gubitku jer kritičara takvog kalibra nemamo puno (ako ne i uopće), a kolumnista 'opće prakse' imamo i previše (ali također premalo Ziminog kalibra) knjiški moljac (27.02.2007. 11:23)

Početkom godine Knjigoljub je zabilježio svoj 250.000. hit na blog što je uz gore navedenu prepisku najbolji dokaz da knjigoljupci postoje, a nedostaju adekvatni književni portali. Čast izuzecima!

Marija Mladina
15.7.2007.

04.07.2007Domaći blogeri: Nemanja

Thumb_156

Kao posljednjeg u niski domaćih blogova vrijednih pažnje predstavljamo vam krunski dragulj, maleni komadić poelektronjenog intelekta...

Domaći blogeri: Asja Ba

Thumb_146

Polako prelazimo na blogere iz regije - na tepeti danas mlada bosansko-hercegovačka pjesnikinja i blog 'U carstvu melanholije'.

Domaći blogeri: Zona Z

Thumb_140
Nakon kratkotrajnog izleta u poluliterarne vode, opet se vraćamo književnim blogovima. Na tapeti danas blogerica iz Vukovara Julijana Adamović.

Domaći blogeri: Kinky kolumnistica

Thumb_129
Predstavljanje domaćih blogera nastavljamo s osječkom blogericom bez dlake na jeziku. Dolje malograđanština! Gore Kinky kolumnistica!

Domaći blogeri: Rusulica

Thumb_118
Sana tj. Rusulica jedna je krha i nestabilna, umjetnička i artistička, nesmirena i manična duša čiji se blog čita u jednom dahu. 

Domaći blogeri: Stroke

Thumb_114
Danas nam je na tepeti blogopisac Mario Dominiković iz Metkovića, koji se ugnijezdio na blogu 'Mama ti se kupa gola'.

Domaći blogeri: Darko Macan

Thumb_110
Svepisutan na hrvatskom blogu, Darko Macan jedan je od naših najaktivnijih književnih kritičara. Svi po lektiru na Blogov kolac!

Domaći blogeri: Ribafish

Thumb_105
"Virtualni svijet je zakon, ali je kurac prema stvarnom svijetu", s čime se slažemo, ali vam ipak predstavljamo autora ove čedne krilatice.

Domaći blogeri: Boris Veličan

Thumb_101
U novoj rundi specijala o našim blogerima predstavljamo vam putopisca i avanturista Borisa Veličana, koji se skuterom otisnuo do daleke Kine.

Domaći blogeri: Svjetlana Lugar

Thumb_95

Zagrebačka aktivistica, široj populaciji poznata kao predsjednica udruge 'Travno moj kvart' penzionerske dane krati na blogu.

Domaći blogeri: Bookaleta

Thumb_86
Osim što je freak na informacije, opsjednut je poviješću, legendama i mitovima vezanima uz Istru pa je svoje interese podijelio na par adresa.

Domaći blogeri: Stitch

Thumb_45

Na blogu 'Jezični savjetnik' anonimni kroatist dijeli jezične i gramatičke savjete, te piše o povijesti jezika. Preporučamo i onima koji misle da su pismeni.

Domaći blogeri: Zrinsko pismo

Thumb_34
Najpoznatiju hrvatsku blogericu Zrinku Pavlić, autoricu knjige 'Svijet & praktična žena', čitajte na blogu zrinskopismo.blog.hr. Obavezno!

Domaći blogeri: Porto

Thumb_32
U 3. Specialu o našim književnim blogovima predstavljamo vam blog Buddha u supermarketu, blogerskog superstara Daria Rukavine.

Domaći blogeri: Lebowski

Thumb_21
Jučer smo vas izvijestili o Lebovom književnom uspjehu, a danas s njim započinjemo naš Special o blogovima. Dakle - Plodovi zemlje.