Utorak
05.04.2016.

12. Anarhistički sajam knjiga

Petak, 08.04.2016 u 15:00 - Nedjelja, 10.04.2016 u 20:00 @ Zagrebački plesni centar
A+ A-

Anarhistički sajam knjiga u Zagrebu već dvanaest godina okuplja izdavačke kuće, grupe, projekte i osobe uključene u slobodarski pokret, te sve zainteresirane za predstavljanje anarhističke/slobodarske literature i djelovanja što širem krugu ljudi. Sajam stvara mjesto susreta i otvara diskusije važne za sam pokret i društvo. Tijekom prvih deset godina sajam je okupio velik broj sudionika i sudionica, a na tisuće ljudi je posjetilo sajam i sudjelovalo u programu.

Na sajmu će ove godine sudjelovati gosti iz Hrvatske, BiH, Srbije, Slovenije, Austrije, Engleske, Njemačke, SAD-a, Grčke i drugih zemalja.

Tijekom sajma će biti predstavljeno nekoliko novih izdanja, između ostalih jedno o povijesti anarhizma u Hrvatskoj. Riječ je o publikaciji Ane Rajković Širenje bludnih ideja u Slavoniji – Pojava anarhističkih ideja u radničkom pokretu Slavonije, koju je ovih dana objavila izdavačka kuća Što čitaš? iz Zagreba. Osim toga, gosti iz Babušnice iz izdavačke družine KKUSIUSK predstavljaju svoja dva nova izdanja, Bukvar anarhizma Alexandera Berkmana i Kućica na Volgi Sergeja Stepnjaka.

Osim predstavljanja knjiga i drugih izdanja, program sajma uključuje niz diskusija pa će ove godine biti riječi o migracijama, granicama i problemima koji iz toga proizlaze, ali i konkretnim projektima solidarnosti s migrantima, poput primjera samoorganiziranog skvota Orfanotrofio u Solunu. Biti će riječi i o problemu masovne „solidarnosti", kroz razne inicijative pod sloganom Izbjeglice dobrodošle, koje također predstavljaju određenu vrstu kolonijalnog ponašanja i koje utihnu kada se otvore politička pitanja i uzroci masovnih migracija.

Program zaključuje diskusija o slobodi i demokraciji, koja dovodi u pitanje sam pojam demokracije, na koji se pozivaju gotovo svi, od raznih društvenih pokreta i svih „zapadnih" država pa do Sjeverne Koreje.

POVRATAK NA VRH STRANICE