Ponedjeljak
21.01.2019.

Fematik u MAMI #1: Začeci tzv. ženskog pitanja

Srijeda, 30.01.2019 u 18:00 @ MaMa
A+ A-

Kao mjesto promicanja kritičkih društvenih pozicija, Klub MaMa u 2019. godini ugošćuje feminističko-marksistički kružok FEMATIK, čitalačku grupu koja više od tri godine djeluje s ciljem dodatnog samoobrazovanja i afirmiranja teorije politički lijevo orijentiranog feminizma.

Na prvom javnom druženju u MaMi prisutne i prisutni bavit će se tekstovima istaknutih marksističkih autora i autorica koji su krajem 19. stoljeća po prvi puta tzv. žensko pitanje teorijski interpretirali kao integralni dio klasne borbe: Žena i socijalizam Augusta Bebela, Podrijetlo porodice, privatnog vlasništva i države Friedricha Engelsa, Ženski rad i sindikalne organizacije i Za oslobođenje žena! Clare Zetkin.

Ovi su tekstovi izabrani zbog njihove ključne uloge u povezivanju emancipacije žena s borbom internacionalnog radničkog pokreta i izgradnji argumentacijske linije važne u raskrinkavanju neegalitarnih praksi buržoaskog feminizma.

Sve zainteresirane mogu se javiti na mail lina.gonan[at]gmail.com kako bi im bila proslijeđena literatura o kojoj će se raspravljati. Za one koje imaju knjigu od Engelsa, čita se cijeli tekst. Tekst od Bebela se nalazi u knjizi Žensko pitanje (ur. Jovan Đorđević) na stranama 167-170.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.