Srijeda
06.04.2016.

Predstavljanje knjige 'Živjeti s nadnaravnim bićima'

Četvrtak, 07.04.2016 u 18:00 @ Etnografski muzej
A+ A-

Vještice, mòre, vukodlaci, vile i druga bića već su više od sto godina u fokusu hrvatskih etnologa i folklorista. Još od kraj 19. stoljeća raznorodni sakupljači građe, koje će 1897. Antun Radić okupiti oko novonastalog projekta „narodoznanstva", donosit će brojne zapise iz narodnog života u kojima se spominju nadnaravna bića.
No danas u unutrašnjosti Dalmacije imamo nešto potpuno novo: tu se još uvijek živo pripovijedaju priče o nadnaravnim bićima, a neki u njih i vjeruju. /.../
Luka Šešo u ovom ih radu istražuje na terenu: zanima ga što njegovi sugovornici misle o vjerovanjima u nadnaravna bića, vjeruju li i zašto vjeruju. Drugim riječima, pokušava razumijeti samoga čovjeka, nositelja tradicije i glavnog aktera, subjekta i objekta „vjerovanja u" nadnaravno.

Luka Šešo (1977.) doktorsku je disertaciju na kojoj se temelji ova knjiga koju izdaje Naklada Jesenski i Turk obranio na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Znanstvenu karijeru započeo je na Institutu za etnologiju i folkloristiku, nastavio na Odsjeku za etnologiju Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a danas je zaposlen na Hrvatskom katoličkom sveučilištu.
O knjizi će govoriti dr. sc. Suzana Marjanić i dr. sc. Nataša Polgar s Instituta za etnologiju i folkloristiku, urednik Ognjen Strpić te autor dr. sc. Luka Šešo.

POVRATAK NA VRH STRANICE