Srijeda
20.04.2016.

Program 'Knjiga za van 2.0.' najavljuje 15. izdanje FEKP-a

Petak, 20.05.2016 u 17:00 @ Trg Marka Marulića
A+ A-

Festival europske kratke priče (FEKP) u svojem će petnaestom izdanju okupiti u Zagrebu i Osijeku od 29. svibnja do 3. lipnja tridesetak istaknutih kratkopričaša iz zemlje i svijeta, a najavit će ga u petak 20. svibnja na Trgu Marka Marulića u Zagrebu program dijeljenja knjiga i čitanja na otvorenom 'Knjiga za van 2.0.'.

Oni koji žele mogu se u 18 sati pridružiti kvizu o književnosti i FEKP-u koji će voditi novinar, scenarist i kratkopričaš Andrija Škare. Na kviz se može prijaviti tim od maksimalno četvero članova.

Festival koji se u 15 godina postojanja promovirao u jedinstveno mjesto druženja autora i čitatelja uz čitanja i razgovore o knjigama i pisanju, FEKP će 29. svibnja u Kući za ljude i umjetnost Laubi otvoriti gostovanje u Zagrebu nagrađene makedonske autorice Rumene Bužarovske, norveškog pisca Frodea Gryttena i Lászla Jakaba Orsósa, direktora festivala World Voices i javnih programa američkog PEN-a.

Makedonska spisateljica Rumena Bužarovska, koja se ubraja među najistaknutije predstavnike suvremene makedonske književnosti, nedavno je u Zagrebu predstavila hrvatsko izdanje svoje zbirke priča Moj muž (2014.), objavljene u izdanju VBZ-a. Na hrvatskome su joj još objavljene zbirke Žvrljotine (2007.) i Osmica (2010.), koju je 2015. na hrvatskom objavio nakladnik Algoritam. Napisala je još i studiju o humoru u suvremenoj američkoj književnosti "Što je smiješno: teorije humora primijenjene na kratku priču" (2013.). Priče su joj prevedene i uvrštene u engleske, njemačke, hrvatske, srpske, bugarske i francuske antologije i časopise.

Norveški pisac Grytten od 1983. piše romane, kratke priče, poeziju i knjige za djecu, a velik je uspjeh doživio romanom Pjesma košnice, za koji je dobio najveću norvešku književnu nagradu Brageprisen, a roman je preveden na desetak jezika. Za crni društveni triler Medvjed koji teče (2005.) dobio je nagradu Rivertonprisen, a njegova zbirka priča inspiriranih slikama Edwarda Hoppera "Sobe uz more, sobe u gradu" dobila je nagrade Nynorsk litteraturpris i Melsomprisen. Napisao je i roman Zapalite kuću o grupi The Clash, u kojemu opisuje očaravajuć i zastrašujuć uzlet u slavu na koju članovi grupe nisu bili spremni. 

POVRATAK NA VRH STRANICE