Ponedjeljak
15.02.2016.

Promocija knjige 'Natrag na trg! Umjetnost u javnom prostoru: prakse i refleksije'

Srijeda, 17.02.2016 u 18:00 @ Dvorana A Fakulteta političkih znanosti, Zagreb
A+ A-

Knjigu je nedavno objavio kustoski kolektiv [BLOK] koji od 2001. godine radi u međuprostoru umjetnosti, rada u kulturi, urbanizma i aktivizma za javno dobro, a široj javnosti poznat je po svom dugogodišnjem programu pod nazivom UrbanFestival, festivalu koji je umjetničkim sredstvima propitivao javni prostor Zagreba, okupljajući umjetnike, istraživače i sve zainteresirane za rad u društvenom kontekstu.

Poslijednje izdanje UrbanFestivala odvilo se u anti-festivalskom formatu, protegunutom na period od tri godine (2013-2015.) na temu Natrag na trg! U tom vremenski razvučenom okviru nastajali su umjetnički projekti za javni prostor kao plod suradnje umjetnika, aktivista, istraživača, nezavisnih novnara i stanovnika grada, a kojima se propitivala uloga trga u kontekstu suvremenog Zagreba. Posebna pažnja bila je posvećena istraživanju trgova u centru, ali i onih na periferiji grada, a zanimao nas je i trg kao simobličko mjesto demokratizacije i politizacije širih slojeva društva.

Knjiga Natrag na trg! Umjetnost u javnom prostoru: prakse i refleksije okuplja sve festivalske projekte, heterogene u formatima i strategijama pristupa temi. Svima je zajednički pokušaj da umjetničkim sredstvima tematiziraju trg kao politički prostor, pretpostavljajući da postoji alternativa njegovoj strateškoj depolitizaciji. Natrag na trg! kao krovna tema i naslov nije uvijek značio i doslovan povratak na trg, pa su intervencije u više slučajeva bile smišljene za samu javnu sferu, shvaćajući trg kao simboličko mjesto na kojem se događa kolektivna politizacija. Uz predstavljanje festivalskih projekata, knjiga donosi eseje različitih autora koji smještaju umjetničku praksu u širi društveni kontekst.

Na promociji će govoriti autori Nina Gojić (dramaturginja, autorica tekstova iz područja izvedbenih umjetnosti), Branimira Lazarin (novinarka tjednika Novosti) i Nikola Vukobratović (aktivist i novinar, glavni urednik hrvatskog izdanja Le Monde Diplomatique, član uredništva regionalnog portala Bilten), Selma Banich, umjetnica i aktivistkinja, sudionica programa UrbanFestivala 13 (Vježbanje nenastanjivih prostora, 2013. i Križevčanka, 2014.) te urednice Ivana Hanaček i Ana Kutleša - kustoski kolektiv [BLOK]. Autori tekstova su: Nina Gojić, Sanja Horvatinčić, Davor Konjikušić, Branimira Lazarin, Stefan Treskanica, Ičo Vidmar, Nikola Vukobratović i Vesna Vuković.

POVRATAK NA VRH STRANICE