Srijeda
02.12.2015.

Svečana dodjela nagrade 'Zvonko'

Četvrtak, 03.12.2015 u 12:00 @ Hrvatski centar za dječju knjigu
A+ A-

Odajući počast prerano preminulom kolegi Zvonku Todorovskom, nagrađivanom autoru knjiga za djecu i mlade,  Hrvatsko društvo književnika za djecu i mlade (HDKDM) ljetos je raspisalo 2. natječaj Zvonko za najbolji neobjavljeni prozni rukopis za djecu i mlade.

Tročlani je žiri u sastavu Snježana Babić-Višnjić, spisateljica i urednica, Silvija Šesto, spisateljica, urednica i predsjednica Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, te Sonja Smolec, spisateljica i predsjednica žirija, nakon pomna iščitavanja čak 38 prispjela rukopisa koji je odgovarao propozicijama natječaja odlučio da je pobjednica drugog natječaja Zvonko Pepa Puh i njezin roman Bio sam pas i opet sam. Nagrađenoj autorici i ujedno prevoditeljici sa psećeg jezika, dodijelit će se medalja i tiskati knjiga, te će dobiti 60 autorskih primjeraka nagrađena djela. 

Obrazloženje:
Hrvatsko društvo pisaca za djecu i mlade/klub prvih pisaca, i ove je godine otkrilo mali biser među romanima pristiglima na drugi natječaj - rukopis Pepe Puh Bio sam pas i opet sam. Između trideset i osam pristiglih proznih radova naših književnika za djecu i mlade izdvojilo se to djelo svojom inovativnom kompozicijom, stilom i temom, a ujedno i zaigranosti u pristupu autorstvu, s obzirom da je riječ o autorici koja je osvojila i prvog i drugog 'Zvonka' jednoglasnom odlukom žirija – Neni Lončar. Riječ je o istodobno tužnoj, duhovitoj, na mahove grotesknoj, ali i potresnoj priči o psu Van Dogu ispričanoj iz njegove, pseće perspektive. Neobičan rakurs i pseće tumačenje našeg ljudskog svijeta, svježa su pojava u literaturi za djecu i svakako dobrodošla u trenucima kada se sve više osvještavaju prava životinja, ali i preispituje naša ljudska narav.
Autorica je i opet osvojila žiri ludizmom, dosjetkama i duhovitostima koje jednostavno pršte dok se iz pseće perspektive nižu problemi s kojima se danas suočavaju naši četveronožni ljubimci koji pokušavaju održati s nama korak dok nastojimo izgraditi uspješan suživot.
www.hdkdm-klubprvihpisaca.hr      
 

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.