Roman ritma otkosa

'Sjećanje šume' Damira Karakaša rijetko je skladna, tečna i lijepa knjiga o odrastanju u surovom okruženju.

Od muke do nauke

Knjige 'Milka zbogom, vidimo se sutra' Nemanje Jovanovića i 'Izohipse' Denisa Čokića djela su mladih autora koja ne robuju pomodnostima.

Hiperliterarno putovanje

Unatoč pretjeranoj stilskoj suzdržanosti, zbirka priča 'Kiša u Indiji, ljeto u Berlinu' Kristine Gavran djelo je talentirane pripovjedačice.

Nemir minimalizma

Debitantska zbirka priča 'Dobri dani nasilja' Ružice Aščić efektno nas uvlači u svijet u kojem je sve loše, zlo i naopako.

Ključevi 'Vukovara'

Roman 'Rupa' Ivane Bodrožić nije preslika hrvatske stvarnosti, nego dobar i dinamičan krimić.

Dobra ljubav, loše pismo

Protagonistice knjige 'Moja ti' Jasne Jasne Žmak u ljubavnom su odnosu koji ništa ne skriva ispod površine.

Neodoljivi šarm galeba Gavrana

U Ferićevom romanu 'Na osami blizu mora' ističu se dar za osluškivanje ljudskih muka te njihovo šarmantno i duhovito pretakanje u pitak tekst.

Dijalektika mlohavih Batina

Roman 'Ja nisam Švabo' Vedrana Kukavice s toplinom bocka i dekonstruira mačistička načela malenog mjesta u Dalmatinskoj Zagori.

Ciganin nije ni beo ni crn

Solidan roman 'Oblak boje kože' Nebojše Lujanovića bavi se diskriminacijom Roma, ali pitanje je koliko doprinosi rješenju problema.

Banalno o zlu

Unatoč brojnim nagradama i velikoj temi, 'Kuća sećanja i zaborava' Filipa Davida nije ni stilski ni sadržajno kvalitetan roman.

Život na stipendiji

Za razliku od hipstera iz New Yorka, mladi slovački umjetnici iz romana 'Café Hyena' Jane Benove zapeli su u siromašnoj Petržalki.

Život u poratnoj Poljskoj

'Traktat o ljuštenju graha' Wiesława Myśliwskog je bogat sadržajem i zanimljiv formom - jedan od romana kojima se čitatelj neprekidno može vraćati.

Ako bog postoji, ne mari za ljude

Stephen Greenblatt u knjizi 'Skretanje' objašnjava kako je Lukrecijev spjev 'O prirodi' utjecao na formiranje modernog načina mišljenja.

Život kao puzzle

'Život način uporabe' Georgesa Pereca nudi nam pregršt načina čitanja, obrtanja i preskakivanja, slično 'Školicama' i 'Hazarskom rečniku'.

Doživotno uz zatvor

Roman 'Viši od mora' Francesce Melandri prikazuje obitelji zatvorenika i zatvorske čuvare - 'slobodne' ljude bez slobode.

Izađi i bori se!

Roman 'Pereira tvrdi' Antonija Tabucchija govori o životu pasivnog novinara u vrijeme diktature u Portugalu.

Čudnovati ljudi i simpatični duhovi

U fenomenalnom svijetu Césara Aire, duhovi su zapravo zgodni muškarci koji ne opsjedaju stare dvorce, nego nedovršene moderne zgrade.

Izgubljeni u kontekstu

Drugo izdanje Lit Link festivala nije ostavilo snažan dojam, ni organizacijom ni kvalitetom stranih autora.

Povratak u majčinu utrobu

Početak Banvilleove 'Svjetlosti iz davnine' u rangu je s 'Uliksom' i 'Lolitom', a ostatak romana također je na najvišoj razini.

Ljubi Drugog svog

Lyonel Trouillot u 'Malom mjestu na Haitiju' obrađuje koncept ljubavi i ne pruža očekivane odgovore.

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.