Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Cormac McCarthy nagrađen za životno djelo

Large 1583
Četvrtak
07.05.2009.

Američki pisac Cormac McCarthy dobitnik je nagrade PEN/Saul Bellow za životno djelo na području beletristike. Riječ je o nagradi ustanovljenoj 2007. s namjerom da se svake dvije godine dodijeli piscu s posebno velikim zaslugama za književnost; prvi dobitnik nagrade bio je Philip Roth, koji je, pak, bio jedan od ljudi koji su sjedili u ovogodišnjem odboru za dodjelu nagrade.
 
McCarthyju, dobitniku američke National Book Award za roman All the Pretty Horses kao i Pulitzerove nagrade za roman Cesta, čiji je prijevod Tatjane Jambrišak nedavno izazvao veliku aferu, uručena je nagrada te iznos od 25.000 dolara koji će mu biti isplaćen iz fondacije velikog američkog romanopisca Saula Belowa. Inače, zanimljivo je da je ovo na neki način drugi put da će McCarthy dobiti znatnija financijska sredstva zbog nobelovca Saula Belowa. Naime, Below je bio veliki poštovalac mlađeg kolege te je, kao jedan od najutjecajnijih članova panela koji je 1981. dodjeljivao poznatu MacArthurovu 'stipendiju za genije', pomogao da mu se isplati znatna svota uz obrazloženje da je 'riječ o piscu koji se fenomenalno služi mogućnostima jezika i koji ima jedinstvene life-giving i death-dealing rečenice'. Jedan od najcjenjenijih živućih američkih pisaca, Cormac McCarthy, rođen 1933., autor je devet romana i dobitnik mnogih uglednih književnih priznanja. Dugo je bio smatran 'najboljim nepoznatim američkim piscem', sve dok nije objavljen spomenuti roman Svi lijepi konji, prvi iz tzv. 'granične trilogije', koji je došao na sve liste bestselera. No najveći uspjeh kod publike donosi mu Cesta, priča o ocu i sinu koji nakon neimenovane apokalipse putuju opustjelom Amerikom. Njegov roman Nema zemlje za starce bio je predložak za Oscarom višestruko nagrađeni film braće Coen.

Američki PEN centar, ogranak međunarodnog književnog udruženja, objavio je i imena još 18 nagrađenih književnika kojima je odano priznanje za izvanredna dostignuće u pisanju kratkih priča. Također, protekloga tjedna je tamošnji PEN dodijelio posebnu nagradu PEN/Borders literary service award E. L. Doctorowu, čiji su prijašnji recipijenti Gore Vidal i Toni Morrison.  

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu