Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

10. Monte Librić

Large monte 10
Četvrtak
13.04.2017.
Monte Librić, najveći hrvatski festival dječje književnosti, obilježava svoje deseto izdanje. Hura! 
U najavi jubilarnog sajma, Magdalena Vodopija, direktorica starijeg, 'sestrinskog' festivala Sa(n)jam knjige u Istri i savjetnica Librića, prisjetila se samih početaka: "Monte Librić nastao je 2008. jednom naizgled ishitrenom odlukom, lišen velikih strategija i futurističkih projekcija. Autorstvo nad nazivom festivala ne može se točno detektirati, ali svi smo odmah znali da ova igra topografijom i toponimijom Pule na i podno sedam pulskih brežuljaka funkcionira, da je festival rođen. 
Program su, po uzoru na onaj sajamski, kreirali Gordana Trajković, Dean Gotal i Iva Đorđević, no cijela se tadašnja ekipa Sajma podigla na noge i doslovce smo svi sudjelovali u svakom segmentu stvaranja Librića. Ne pamtim da je na Sajmu ikada bilo toliko snage, želje i zanosa da se nešto stvori, kao te godine kad je rođen Monte Librić", zaključuje.
U festivalskom uvodniku, direktorica Librića Slavica Ćurković dočarava nam posebnost festivala: "Librić se razvijao od malog festivala unutar velikog Sajma do autentičnog i jedinstvenog festivala za djecu kojeg označava multimedijalni pristup i dvojezičnost, osebujni prostor Circola i partnerstvo sa Zajednicom Talijana u Puli koja nam svake godine dovodi ponajbolje talijanske autore za djecu. Na Libriću se usporedo govori hrvatski i talijanski, prirodno se isprepliću hrvatska i talijanska kultura. Po tome je jedinstven i izvan granica naše zemlje."
Librić će se i ove godine održati u Circolu u Puli od 24. do 30. travnja. Tema jubilarnog izdanja je Lutka i ja, 2+2
Slavica Ćurković obrazlaže nam temu: "U dječjem svijetu lutke imaju veliku važnost, zato im pisci dječjih knjiga nerijetko posvećuju glavnu ulogu. Lutka može biti bilo što: čovjek, životinja, predmet ili, jednostavno, biće iz mašte. Oživljene rukom i glasom majstora, one postaju stvarnije od stvarnih bića oko nas.
Ove godine dolaze nam pravi majstori na Librić - čuveni lutkari, glumci i scenografi s Umjetničke akademije u Osijeku. Donose nam lutke – junake svevremenih bajki i priča, lutkarske predstave i igrokaze. Na samom Libriću, sa svojim će lutkama dočekivati publiku, voditi programe, pričati priče najmlađim Librićima, otkriti nam tajnu kako oživjeti lutku i, što je najvažnije, omiljene lutke iz naših najdražih knjiga učiniti živima i stvarnima."
Na festivalu će se održati piknici s autorima, literarne, scenske, lutkarske i strip radionice, filmske večeri, nastupi najmlađih izvođača, priče za laku noć... 
U Pulu stižu autori i lutkari Mladen Kušec, Davor Schunk, Stefano Bordiglioni, Ivana Adlešić Pervan, Anna Vivarelli, Tatjana Pokrajac Papucci, Tena Maretić, Stanislav Marijanović i brojni drugi.
Slavica Ćurković naposljetku nam obećaje: "Nakon deset godina, na sreću, u nama još uvijek ima dječje znatiželje i zaigranosti, želje da u mladim čitateljima probudimo onu iskru koja će ih zauvijek vezati uz knjigu. Kanimo da tako i ostane."
Organizator sajma je Sa(n)jam knjige u Istri. Suorganizatori su bivša neovisna knjižara Castropola i Zajednica Talijana Pula. Glavni partner je Umjetnička akademija u Osijeku.

Više informacija o sajmu može se pronaći na službenoj stranici Monte Librića.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu