Page arrow

2008. na Booksi: 250,000 čitatelja!

Large 1325
Srijeda
31.12.2008.

Ode i 2008. - inventure su in, a novogodišnje odluke out jer prve ne obavezuju na ništa, dok vam se ove druge znaju nezgodno obiti o glavu ('Prestajem pušiti.' A, ne! Svi prestaju pušiti!). Uglavnom, Booksin ekspertni tim prošarao je statistike posjećenosti u proteklih 366 dana (bila je i prijestupna godina, uz sve ostalo), i došao do nevjerojatnih spoznaja. Pazite sad ovo: preko 250 tisuća ljudi iz 126 svjetskih država posjetilo je tijekom 2008. www.booksa.hr. Uz očekivanu dominaciju državljana Hrvatske i, kako se real-politički veli, regije, imali smo, recimo, i 51 korisnika iz Tajlanda, 44 iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, 27 iz Irana (!), dok se na začelju coubertenovski smjestio jedan, ali vrijedan i nikako manje važan posjetitelj iz Etiopije.

Nakon kozmopolitskog uvoda, imamo i jedan kroatocentričan rekord: ukupno najčitaniji pojedinačni sadržaj, iliti vijest 2008. bila je ona o knjizi Hrvatski prezimenik, trotomnom izdavačkom pothvatu sa svih 114,643 domaća prezimena. Da vas, osim vas kao takvih, zanima i lijepa književnost, slutili smo od početka, ali sad imamo i dokaze - visoko drugo mjesto na listi najklikanijih stranica osvojila je Škola kreativnog čitanja proze Milka Valenta. Bravo, Milko, 2009. ti želimo borbu za sam vrh! Među ostalim Specialima po čitanosti u prošloj godini prednjače ZecPoezija i pjesnici (s Oljom Savičević Ivančević na čelu), dok rookiji Beton i Dr. Ostojić najavljuju velike rezultate u skoroj budućnosti.

Da je književna produkcija bila u vrhu vašeg interesa svjedoči i odlična posjećenost Zadaćnice, pogotovo Ferićeve radionice kreativnog pisanja. Književne kritike, pokrenute u studenom, pri kraju 2008., također bilježe fine rezultate, dok je poredak traženosti pisaca u rubrici Dossier vrlo zanimljiv i ide ovako:
1. Danijel Dragojević
2. Rujana Jeger
3. Boris Dežulović

Naravno, kako je ovaj statistički pregled zapravo presjek vašeg ukusa i sudjelovanja na sajtu, red je spomenuti i najaktivnije korisnika. Gospođa Čaj zaslužuje sve pohvale; njena aktivnost zadržala je Nove brojeve književnih časopisa, jednu vijest koja bi inače brzo potonula, u Top 10 najposjećenijih i ove godine. Na kraju, naizgled mimo književnosti, ali uvijek u vrhu dnevne posjećenosti, neizbježni je Pub Quiz. Kvizaši su na svojim temama, unutar Kviznog štaba, gotovo neumorni, ali njihov se doprinos Booksinoj zajednici ne zadržava samo na tome. I to nam je posebno drago!  

Što se tiče knjiga koje ste tražili, pratili i gledali preko naših stranica u 2008., bili ste toliko eklektični, široki i raznovrsni u izboru da je nemoguće uprijeti prstom u samo nekoliko naslova. Uostalom, vaša Top lista, na kojoj se skladno druže Perveritov vodič kroz film, Plašljiva vjeverica i Baba Jaga dovoljno govori o tome.


Na kraju, želimo i vama i sebi sretnu, radosnu i uspješnu 2009. u kojoj ćemo se čitati i veseliti jedni drugima još više nego 2008. A onom jednom korisniku iz Etiopije poruka: što čekaš, šalji link frendovima!  

Možda će vas zanimati
Iz Revije malih književnosti
Homepage urmas vadi 27.10.2016.

Revija malih književnosti - Baltik

Na jednom mjestu možete naći radove svih 27 estonskih, latvijskih i litavskih autor(ic)a koji su bili dijelom Booksine Revije malih književnosti 2015.

Piše: Booksa

Homepage 138 29.09.2008.

Kino Booksa

Adaptacije, pisci kao redatelji i scenaristi, filmovi o piscima, književnost u serijama - sve to naći će se na programu Kina Booksa.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu