Page arrow

Aleš Debeljak (1961 - 2016)

Large debeljak Foto: Univerza v Ljubljani
Četvrtak
28.01.2016.

Sinoć je u teškoj prometnoj nesreći stradao slovenski pjesnik, esejist, profesor, publicist, prevoditelj i sociolog kulture Aleš Debeljak.

Aleš Debeljak (1961.) diplomirao je filozofiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Ljubljani i doktorirao na području društvene misli na Maxwell School of Citizenship, Syracuse Uni­versity, New York. Objavio je devet knjiga pjesama, trinaest knjiga eseja, preveo izabrane pjesme Johna Ashberyja i knjigu o sociologiji znanja te uredio više antologija. Za svoje je djelo primio nekoliko međunarodnih, jugoslavenskih i slovenskih nagrada, uključujući Nagradu Prešernovega sklada i priznanje Ambasador znanosti Republike Slovenije.

Njegove su knjige izašle u prijevodima na engleskom, njemačkom, francuskom, španjolskom, katalonskom, talijanskom, rumunjskom, hrvatskom, srpskom, makedonskom, poljskom, slovačkom, češkom, litvanskom, finskom, ma­đarskom i japanskom jeziku. Među njegovim djelima dostupnim na hrvatskom izdvajaju se nagrađivana zbirka poezije Krijumčari i zbirka eseja Balkansko brvno.

Sa suprugom, književnicom Ericom Johnson Debeljak, i troje djece živio je u naselju Zelena jama u Ljubljani.

***

info: Fraktura, Delo

Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage nadja debeljak 23.02.2015.

Selektivna nostalgija

'Balkansko brvno' Aleša Debeljaka je dobro osmišljen hibrid eseja o književnosti i (auto)biografske priče o 'jugoslovenskoj Atlantidi'.

Piše: Nađa Bobičić

Kritike
Homepage ljubljana 26.03.2012.

KRITIKA 144: Aleš Debeljak

Nepoznavanje situacije, u ovom slučaju, jeste ogromna prednost koja se otvara kada je u pitanju uživanje i tumačenje stihova.

Piše: Vladimir Arsenić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu