Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

BAME likovi u knjigama za djecu

Large bame Foto: Ness Kerton / Wikipedia
Utorak
17.07.2018.
Istraživanje Odrazi stvarnosti (Reflecting Realities) engleskog Centra za pismenost u osnovnoškolskom obrazovanju (Centre for Literacy in Primary Education), koje se bavilo etničkim reprezentacijama u knjigama za djecu objavljenima 2017. u Ujedinjenom Kraljevstu, otkrilo je prilično zabrinjavajuće brojke. U Ujedinjenom je Kraljevstvu prošle godine objavljeno 9.115 knjiga za djecu, od kojih samo 391 knjiga ima BAME likove.
BAME je skupna oznaka za ne-bijele stanovnike Ujedinjenog Kraljevstva (black, Asian and minority ethnic), a BAME likova u navedenoj produkciji ima tek 4 %. Od toga su oni tek u 1 % slučajeva glavni likovi. Ovi podaci dodatno dobijaju na težini kad se uzme u obzir da je skoro trećina djece (32,1%) u školama UK-a etnički manjinskog podrijetla. 
Iz Centra kažu da će pomoći izdavačima u istraživanju i izdavanju priča u kojima su ne-bijeli likovi glavni, a potrudit će se da se ne prikazuju isključivo u ključu klasne i rasne borbe, patnje i vlastite drugosti. 

info: theguardian.com

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu