Page arrow

Besplatne 'Maksime'

Large roche Foto: Wikipedia
Ponedjeljak
21.11.2016.
Društvo za promicanje književnosti na novim medijima objavilo je u okviru projekta Besplatne elektroničke knjige svjetski književni klasik – Maksime Françoisa Duc de la Rochefoucaulda, u vrhunskom (opsežno revidiranom u odnosu na prvo izdanje iz 2001. godine) prijevodu Marka Gregorića
Djelo Razmišljanja, ili sentencije i moralne maksime (Réflexions ou sentences et maximes morales), poznatije kao Maksime (Maximes), objavljeno prvi put u Nizozemskoj 1664., a sljedeće godine i u Francuskoj, najpoznatije je i najčitanije djelo francuskoga plemića Françoisa VI, vojvode od La Rochefoucaulda, kneza od Marcillaca, poznatijega kao Duc de la Rochefoucauld.
Maksime su ne samo jedno od najzanimljivijih, nego i najutjecajnijih i najtrajnijih djela svjetske književnosti. One predstavljaju vrhunac francuskoga moralizma 17. stoljeća, kako po neponovljivo izbrušenu i jezgrovitu stilu, tako i po pronicavosti i dubini uvida. Maksime su djelo napisano o čovjeku u svim njegovim aspektima, a osobito u onima najskrivenijima i koje on najviše teži prikriti kako od drugih tako i od sebe sama. 
François Duc de la Rochefoucauld, knez od Marcillaca, rodio se u Parizu 1613. Potjecao je iz vrlo stare aristokratske obitelji. Oženio se u četrnaestoj godini, a već je od petnaeste počeo aktivno sudjelovati u dvorskom životu te političkim i vojnim zbivanjima. Bio je veliki protivnik Richelieua, a poslije njega i Mazarina. Tijekom građanskog rata Fronde (1649.-1653.) bio je teško ranjen i gotovo je oslijepio, te se ubrzo poslije povukao iz političkog života. Tada se i posvetio pisanju te pohođenju književnih salona, u kojima je, osim prijateljstava, uglavnom nalazio i građu za svoje pisanje. Prijateljevao je osobito s najuglednijim obrazovanim ženama svoga doba, među kojima se ističu Mme de La Fayette i Mme de Sévigné. Umro je 1680. u Parizu.
Rochefoucauldove Maksime dostupne su u četiri najraširenija formata za e-knjige (HTML, ePub, PDF i MOBI), omogućujući online čitanje i/ili preuzimanje na vlastite uređaje. Knjige su objavljene uz financijsku potporu Grada Zagreba. Trenutno je od 188 objavljenih naslova čitateljima dostupno njih 164.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu