Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Bill Bryson protiv britanskog smeća

Large 127
Ponedjeljak
30.04.2007.

Slavni američki (puto)pisac Bill Bryson, rođen 1951. u Des Moinesu, u Iowi, većinu svog života proveo je seljakajući se između dvije adrese - svoje američke i suprugine britanske. Suprugu je upoznao kao dvadesetdvogodišnjak na jednom od svojih brojnih putovanja. Zaljubio se u mladu Engleskinju, ali i u njezinu zemlju te je sa svojom ljubavlju osnovao obitelj na Otoku. Nakon dvadeset godina života ondje, prije no što će se na dulji period preseliti nazad u Ameriku, Bryson na sebi svojstven, šaljiv način piše hit knjigu, svojevrstan vodič po Velikoj Britaniji naslovljen Notes from a Small Island. Nažalost 'Bilješke', kao i većina Brysonovog opusa kod nas još nisu prevedene, ali dok ih netko ne prevede zabavite se čitajući dva hrvatska Brysonova prijevoda koje je objavila Planetopija, Ni tu, ni tamo - putovanje Europom i odličnu, poučnu i zabavnu Kratku povijest gotovo svega.

Brysonova obitelj više se puta selila preko velike bare, ali bi se uvijek vraćala u Englesku. Od 2003. godine žive u Norfolku na istoku zemlje, gdje je slavni pisac upravo jučer prihvatio časnu dužnost predsjednika Kampanje za očuvanje ruralne Engleske. Bryson je putujući po svijetu dobio uvid u to koliko otpada proizvodi ljudska rasa te je u svojoj prvoj nacionalnoj kampanji na mjestu upravitelja ove ekološki osviještene, vodeće britanske udruge za očuvanje prirode odlučio britansku javnost senzibilizirati za problem smeća. Kad u srpnju preuzme funkciju, svoje će djelovanje usmjeriti prema onima koji bez srama bacaju smeće po ulicama i u prirodi.

Odgovarajući na upite novinara Bryson je pošpotao Engleze riječima: „Imate prekrasnu prirodu, ali je prepuna vašeg smeća, glomaznog otpada i ostataka koje ljudi bacaju kroz prozor automobila. Ostavljati glomazni otpad gdje vam padne na pamet je skandalozno, a gotovo jednako skandalozna je činjenica da za to nitko nikad  ne odgovora!“

Pedesetpetogodišnji pisac ide tako daleko da tvrdi da je za problem britanskog smeća najviše kriva srednja klasa koju dobro poznaje s obzirom da živi u Kensingtonu u zapadnom Londonu, a u Durhamu radi kao savjetnik na fakultetu. Bryson za bezobraznike predlaže veće kazne i njihovo bolje provođenje. Odgovor na pitanje hoće li Bryson uspjeti očistiti otok od smeća možda ćemo jednog dana čitati u knjizi Smeće – i tu i tamo.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Preporuke
Homepage 1243 18.11.2008.

Začitavanje: 'Shakespeare' Billa Brysona

Iako su o njegovu životu napisani tomovi knjiga, provjerenih je činjenica jako malo. Sigurno je jedino da je najveći pisac engleskog jezika.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu