Page arrow

Booker nad Bookerima Salmanu Rushdieju

Large 1013
Četvrtak
10.07.2008.

Povodom 40. godišnjice nagrade Booker, organizatori i čitatelji birali su najboljeg dobitnika nagrade od njezinog osnutka, a odluka je pala na prošlog jubilarnog dobitnika Salmana Rushdieja i njegovu Djecu ponoći.

Rushdie je Bookera za roman koji govori o sudbini djece rođene na Dan neovisnosti Indije i Pakistana dobio 1981., da bi 1993. njime osvojio prvu Best of Booker nagradu, koja se dodjeljivala povodom 25. godišnjice nagrade.

Jučer je na ceremoniji u sklopu Londonskog festivala literature objavljeno da su Djeca ponoći s više od trećine glasova odnijela i najfriškiju Best of Booker nagradu. Nagradu nedavno odlikovanog viteza Rushdieja u njegovo su ime primili njegovi sinovi Zafar i Milan, a autor se okupljenima obratio putem video-linka. "Moram priznati da je ovo čudesan trenutak za mene i za Djecu ponoći... Ostadoh bez riječi, što se meni ne događa tako često", kazao je dodavši da smatra kako je prekrasno da njegova prava djeca primaju nagradu za njegovu imaginarnu djecu.

Za najnovijeg Bookera nad Bookerima konkuriralo je još pet knjiga: J.M. Coetzeeova Sramota, (1999.), Oscar i Lucinda, Petera Careya (1988.), The Siege of Krishnapur J.G. Farrella (1973.), Cesta duhova Pat Barker (1995.) te Konzervativac, južnoafričke spisateljice Nadine Gordimer (1974.).  Svi je te romane izabrao Bookerov žiri u kojem su ove godine sjedili književnica i kritičarka Victoria Glendinning, književnica i novinarka Mariella Frostrup i profesor engleskog John Mullan.

Na ovom linku pogledajte malu fotomonografiju Rushdiejeva života.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu