Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

BOOKtiga Kristianu Novaku

Large reading 2557256 1280
Utorak
26.02.2019.

Dvostruki dobitnik tportalove književne nagrade Kristian Novak od istarske je čitateljske publike dobio posebno priznanje - nagrađen je desetom po redu nagradom BOOKtiga koja se dodjeljuje najčitanijem živućem domaćem autoru u svim istarskim narodnim knjižnicama u protekloj godini. Istrijani su najviše čitali njegov posljednji roman Ciganin, ali najljepši. Posebnost je ove nagrade je što će primjerak najčitanijeg romana putovati istarskim knjižnicima te će čitatelji u njega upisivati svoje dojmove.

"Život mirnog međimurskog mjesta gdje Hrvati žive ne miješajući se s Romima iz susjednog Bukova Dola, predrasude, osuđivanje, mržnja, netrpeljivost, strah, izbjeglice, krijumčarenje ljudima i drogom, nesretna ljubav, prkos, ali i trenuci ljudskosti koje autor pronalazi u životima svojih aktera, teme su koje se slojevito prožimaju u ovom romanu", ističe se u obrazloženju nagrade.

Novakov roman u 2017. godini dobio je tportalovu književnu nagradu koja se dodjeljuje autoru najboljeg romana pisanog na hrvatskom jeziku i objavljenog u Hrvatskoj; na Galovićevim jesenima dodijeljena mu je Nagrada "Fran Galović", a roman je proglašen za najbolje književno djelo koje se bavi temom zavičaja, odnosno identiteta, a u Zaboku je za istu knjigu dobio Nagradu Gjalski, priznanje piscu najboljeg objavljenog proznog književnog djela u Republici Hrvatskoj.

Iz Gradske knjižnice Poreč naglašavaju da će "istarska čitalačka publika Novaku dodijeliti Nagradu BOOKtiga i na taj način potvrditi svu snagu ovoga romana te njegovo mjesto u vrhu najčitanijih naslova u svim knjižnicama Istarske županije."

Na vrhu liste najčitanijih knjiga u istarskim knjižnicama bili su još i Osmi povjerenik Renata Baretića prema kojem je nedavno snimljen film što je očito pobudilo interes za vraćanjem tom romanu, Mileva Einstein, teorija tuge te Nevidljiva žena i druge pripovijetke Slavenke Drakulić, Pogledaj što je mačka donijela Ante Tomića, Ćutim te Mani Gotovac, Tiho rušenje Ivice Prtenjače i Lisica Dubravke Ugrešić za koju je autorica lani nagrađena tportalovom književnom nagradom za najbolji roman.

Izvor: tportal.hr.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu