Page arrow

Čitanje u novom dobu

Large 58373189 671722823262880 2178690060033982464 n Foto: Booksa
Ponedjeljak
22.04.2019.

Povodom otvaranja Noći knjige, koja se 23. travnja diljem zemlje održava na temu Omiljeni likovi i junaci iz svijeta knjige i stripa, predstavljeni su najnoviji rezultati istraživanja tržišta knjiga u Hrvatskoj, koje je provela agencija Kvaka za Zajednicu nakladnika i knjižara, prenosi tportal.

Istraživanje je pokazalo da je u posljednjih godinu dana barem jednu knjigu pročitalo 42% stanovništva, što je bitno manje od 2018., kad ih je bilo 56%. Čitaju najviše žene, potom osobe od 26 do 35 godina, visokoobrazovani i oni s većim mjesečnim primanjima, a čita se najviše beletristika.

Nove tehnologije i novi sadržaji, prije svega serije, koje su postale "romani novog doba", ključan su razlog promjena u čitanosti. 

Kad je u pitanju kupovina knjiga, 24% stanovništva u posljednja tri mjeseca kupilo je barem jednu knjigu, što je malo manje u odnosu na istraživanje iz 2018., kad ih je bilo 25%. Kupuju ponovno najviše žene u dobi od 35 do 55, najviše u Zagrebu i okolici, a najmanje u Slavoniji. 

Poseban segment istraživanja posvećen je elektroničkoj knjizi za koju je svega 2% reklo kako ih čita barem povremeno, što se objašnjava time da se oči umaraju gledajući u ekran, potom time da nedostaje doživljaj knjige, ali i visokim cijenama, kako samih e-izdanja, tako i e-čitača. Među pozitivnim stranama e-knjige navedeno je to da se velik broj naslova nađe na jednom mjestu, da su idealne za putovanja i da su na ovaj način dostupne i one knjige koje nisu prevedene u Hrvatskoj.

U zaključku istraživanja navedeno je da popularizaciji čitanja najviše pridonose novi mediji, društvene mreže na kojima su aktivni i brojni pisci, zatim akcije koje provode knjižničari, poput gostovanja autora ili čitateljskih klubova te Interliber.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu