Page arrow

'Đikića nije odbilo vijeće, nego Hasanbegović'

Large h20160823000356 A. Plenković i Z. Hasanbegović (Foto: Tomislav Pavlek / Hina)
Četvrtak
01.09.2016.
Bivši članovi Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost, Gordana CrnkovićNadežda Čačinovič i Neven Jovanović, javno su opovrgnuli nedavne tvrdnje Zlatka Hasanbegovića, tehničkog ministra kulture RH. Prenosimo njihovo otvoreno pismo u cjelosti:
"Poštovani,
U debati novina 24sata na temu kulturne politike, održanoj 1. rujna 2016., sudjelovali su tehnički ministar kulture Zlatko Hasanbegović i predstavnik SDP-a Bojan Glavašević. Na pitanje moderatora Borisa Rašete zašto knjiga Ivice Đikića Beara, koja problematizira genocid u Srebrenici, nije dobila potporu Ministarstva kulture, dok su potporu dobile dvije knjige kontroverznog srpskog povjesničara Bojana Dimitrijevića, tehnički ministar je odgovorio:

'Riječ je o odlukama Vijeća koje sam zatekao u prvom slučaju, a gospodin Dimitrijević je ozbiljan i uvažen srpski povjesničar i novac je dobio njegov hrvatski nakladnik ne za knjige o Draži Mihailoviću i Milanu Nediću, već za konkretna djela koja se bave relevantnim temama za hrvatsku historiografiju.'
Kao tadašnji članovi Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost želimo opovrgnuti navod tehničkog ministra. Prema našoj odluci, prozna knjiga Ivice Đikića Beara zaslužila je potporu Ministarstva kulture. Ivica Đikić jedan je od naših najznačajnijih novinara i k tome već priznat, prevođen i nagrađivan pisac. Njegova knjiga o Srebrenici originalno je i relevantno djelo i odluku o tome da je predložimo za potporu donijeli smo jednoglasno.

Također podsjećamo da je troje članova Kulturnog vijeća za knjižnu, nakladničku i knjižarsku djelatnost podnijelo ostavke 31. svibnja 2016. godine - upravo zbog toga što ministar nije poštivao naše preporuke u neuobičajeno velikom broju slučajeva.
U Zagrebu, 2.rujna 2016.
Nadežda Čačinovič
Gordana Crnković
Neven Jovanović"

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu