Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Dobitnici Lapis Histriae 2017

Large rakovac i ivankovac
Nedjelja
21.05.2017.
Na 12. Međunarodni književni natječaj za kratku priču Lapis Histriae 2017 s temom LAŽ pristiglo je ove godine 98 priča na hrvatskom, srpskom, bosanskom, slovenskom i talijanskom jeziku. Pošiljke su stizale iz Hrvatske, Srbije, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Italije i Irske. Žiri književnog natječaja Lapis Histriae 2017 činili su pisci Laura Marchig, Marko Sosič i Tea Tulić.
Žiri je odlučio da ove godine nagradu dobije Davor Ivankovac za priču Ponedjeljak. Pobjednik natječaja gost je 18. Foruma Tomizza u Umagu, gdje mu je 19.5. nagrada svečano uručena. Nagrađeni autor dobio je 8.000,00 kuna (donacija umaške tvrtke SIPRO d.o.o.) i artefakt kipara Ljube de Karine.
Žiri je obrazložio: "Radnja priče odvija se u neimenovanoj hrvatskoj provinciji u kojoj nakon ratnih razaranja vladaju lokalni šerifi, siromaštvo, vanjska i nutarnja ružnoća, nasilje. (...) Ivankovčev junak izričito se distancira od svoje sredine i na kraju joj se i suprotstavlja, a da pri tome ne kida niti povezanosti s poniženim i osiromašenim svijetom u kojem živi. Ova priča svojevrsno je 'podizanje tužbe u ime nas sirotinje'. Ponedjeljak Davora Ivankovca djelo je izvanredne lucidnosti, umjetničke snage i humanosti."
U užem izboru za nagradu bile su još priče: Zalogaji (Suzana Matić), Ispod površine (Damjan Krstanović), Mali karneval masnih maski (Branko Ćurčić) i Jedina istina u pokorenom gradu (Aleksandar Mrđen).
Za knjigu Lapis Histriae 2017, čije se izdavanje planira krajem godine, izabrane su još sljedeće priče: Božanska komedija (Vivien Karlović), U potrazi za laži (Šura Dumanić), Ministar (Fuad Hrustić), Kako mrtvi misle (Ilija Aščić), Đepeto (Oto Oltvanji), Nebesa (Teja Močnik) i Antonio Russo, un uomo (Marija Rosarija Armano).

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu