Page arrow

Dodijeljen 'Grigor Vitez'

Large h20160330000698 Snježana Babić Višnjić (Foto: Tomislav Pavlek / Hina)
Četvrtak
31.03.2016.
Održana je dodjela 48. godišnje nagrade Grigor Vitez za najbolja ostvarenja u dječjoj književnosti i ilustraciji u 2015. koju dodjeljuje Savez društava Naša djeca Hrvatske.
O nagradama je odlučilo stučno povjerenstvo koje su činili akademska slikarica Manuela Vladić Maštruko kao predsjednica, književnica Ana Đokić Pongrašić kao dopredsjednica, književnik Pavao Pavličić, knjižničarska savjetnica Hela Čičko, likovni umjetnik Branko Vujanović, komparatistica Snježana Krpes i koordinatorica Nagrade Marina Žilić

Nagrada za književni tekst za djecu pripala je Snježani Babić Višnjić za knjigu Krugovi na vodi u izdanju nakladnika Alfa. "Priča o neobičnoj djevojčici čija je majka proglašena vješticom i jednom sasvim običnom dječaku koji se dosađuje pred kompjutorom opčinila je članove žirija svojom toplinom i prirodnošću odnosa", kazala je Đokić obrazlažući nagradu. 
Nagradu za književni tekst za mladež za 2015. dobila je Rosie Kugli za knjigu Nisam ti rekla…, objavljenu u nakladi Hrvatskog društva književnika za djecu i mlade, "beskompromisan književni tekst u kojem autorica hrabro, britkim jezikom oslikava tragediju ispraznog života svoje 15-godišnje glavne junakinje, upirući prstom u probleme koje mnogi odrasli ne žele ni vidjeti ni priznati, a to je da smo razočarali svoju djecu". 
Nagrada za ilustraciju za mlađu dob djece pripala je ilustratorici, spisateljici i animatorici Ivani Guljašević za ilustracije u slikovnicama Nosorogov oglas Brune Kumana i Drveni neboder Ivane Guljašević (izdavač Igubuka). "Autorica koja voli hibridan spoj klasične i digitalne knjige, svoje umjetničke proizvode izvodi besprijekorno, uz visoku estetsku razinu ilustracija i sveukupnog dizajna, oblikujući živopisne kolorističke kompozicije", pojasnila je Vladić Maštruko.
Nagradu za ilustraciju za stariju dob djece ove je godine dobio akademski slikar Dražen Jerabek za ilustracije u slikovnici Tajna Dubravke Pađen-Farkaš (izdavač Sipar). "Umjetnik osebujnog i pročišćenog stila stvara brižno stilizirane likove snažnih formi i volumenizma, a u nagrađenoj je slikovnici postigao osobitu dinamičnost kompozicije i cjelokupnog ozračja, u dramatičnom i potresnom odnosu vizualnih elemenata", obrazložio je žiri.
Priznanje za ukupan doprinos u promicanju hrvatske dječje knjige u Hrvatskoj i svijetu ove je godine dobila knjižničarska savjetnica Ranka Javor
Dobitnicima se uručuje novčani iznos, diploma i statua "Ptica", rad akademske slikarice Ksenije Kantoci. Pokrovitelji Nagrade su Ministarstvo kulture RH, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta RH, Grad Zagreb i Zagrebačko kazalište lutaka. 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu