Page arrow

Doživotna sloboda

Large rezidencija pisaca u selu  elobrdo
Utorak
19.09.2017.
Pokretna književna kolonija, četvrta po redu, bit će održana u periodu od 25. rujna do 10. listopada u selu Čelobrdo iznad Svetog Stefana. Kolonija će okupiti 12 pisaca i cijenjenih rock muzičara s prostora bivše Jugoslavije.

Ovogodišnja tema kolonije je Doživotna sloboda - izraz koji su smislili beogradski nadrealisti '30-ih godina, polazeći od teze da se o ljudskoj slobodi ne može govoriti ako nije potpuna i neograničena. U tom kontekstu, cilj je ukrstiti suptilnost proze i energiju rock'n'rolla, literarnu naraciju i specifičnost poezije rock muzičara.
U sklopu rezidencije održat će se i nastupi učesnika u neformalnim javnim prostorima (klubovi, trgovi, supermarketi, privatni prostori), ali i u srednjim školama na Primorju i institucijama kulture u Crnoj Gori. Ta raznovrsnost javnog nastupa imat će ove godine obris festivalskog karaktera jer će publika interaktivno učestvovati u programima – kroz razgovore u javnim prostorima, maratonske intervjue i posebno kroz zajedničke sesije na rezidenciji u selu Čelobrdo koje će biti otvorene za javnost.

Također, učesnici će preko društvenih mreža i portala SEEcult objavljivati kraće forme u vidu bloga, dnevničkih zapisa, priča, stihova, recepata, impresija, pamfleta itd.

Svoj dolazak na koloniju najavili su književnici Faruk Šehić, Zvonko KaranovićVladimir Jovanović, Asja Bakić i Dragana Tripković.

Od glazbenika dolaze Darko Rundek, Nebojša Simeunović (Dža ili bu), Dino Kapetanović (Autogeni trening), Saša Antić (TBF) i Marko Šelić - Marčelo

Posebna gošća kolonije bit će novinarka N1 televizije i medijska aktivistkinja, Una Hajdari.
Ovaj program je dio međunarodnog projekta Mobilne rezidencije / Pokretne kolonije koji ZMUC iz Beograda, u suradnji s udrugom Za Druga (Petrovac) i Zeta centrom (Tirana), vodi od 2013. godine u kulturno zapostavljenim djelovima Srbije, Crne Gore i Albanije. Cilj projekta je da, koristeći se modelom 'čergarenja', okuplja umjetnike iz regije u državama koje međusobno malo ili loše komuniciraju u javnom prostoru i pred drugačijom publikom.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu