Page arrow

Dr. Who, Galapagos i klimatske promjene

Large 97
Nedjelja
15.04.2007.

Ove godine širi krug sadrži 12 naslova, uži će biti objavljen 26. travnja, a 15. svibnja doznat ćemo pobjednika.

Ovogodišnja paleta tematika nominiranih tomova prilično je šarena. Naime, što se nagrade tiče svaka grana znanosti, od mikrobiologije do popularne psihologije i filozofije, pa čak i astronomije, dolazi u obzir.

Jeste li znali da bi gitarist grupe Queen, Brian May svoju doktorsku disertaciju na Imperial Collegeu u Londonu vjerojatno pisao na temu međuzvjezdane magle da ga slučajno rokijanje nije podiglo među te iste zvijezde? Od toga ne bi ništa, ali se barem njegova knjiga Bang! The complete history of the Universe, koju potpisuje sa Sir Patrickom Mooreom i Chrisom Lintottom, našla među dvanaest favorita za ovogodišnju nagradu Royal Society.

Knjiga Johna Perryja, novinara 'Suna' i Jacka Challonera, već priznatog znanstvenog publicista (Giant Leaps) bavi se poviješću znanstvenih otkrića, dok se urednik 'Focusa', Paul Parsons na listi našao s knjigom koja proučava realnu znanstvenu pozadinu popularne britanske serije 'Dr. Who' i to pod naslovom The Science of Doctor Who.

Matt Ridley stari je gost Aventisovih long lista, te se ove godine na njoj našao čak peti put s biografijom Francisa Cricka. Za one koji ne znaju, Crick je jedan od onih koji su razotkrili spiralnu strukturu DNA.

Homo Britannicus, knjiga Chrisa Stringera bavi se nastambom Britanaca i prati njihovu povijest do današnjih dana. Psihologiju i istraživanje mozga na ovogodišnjoj listi zastupaju tri autora: Cordelia Fine (A Mind of its Own), Eric R Kandel (In Search of Memory) i Daniel Gilbert (Stumbling on Happiness).

Djelo Lonesome George pripovijeda život jedne džinovske kornjače sa Galapagosa perom Henrya Nichollsa, a osim Georga, jedinog predstavnika svoje vrste čitajući knjigu možemo upoznati i geologiju, razvoj i povijest ovog otoka.

Globalnim zatopljenjem i kako ga spriječiti bavi se Robert Henson u knjizi The Rough Guide to Climate Change, a tu je još i djelo Paula Daviesa The Goldilocks te knjiga Adama Wisharta One in Three koja istražuje povijest raka.

Krajnju odluku o pobjedniku donijet će žiri u sastavu Trevor Baylis i Lopuisa Bolch s predsjedavajućim Colinom Pillingerom, a pobjednik će kući odnijeti 10.000 funti. Ostali, da ne ostanu tužni, dobivaju utješnih 1000 funti.

Možda će vas zanimati
U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu