Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

'Edo' za 'Estebana'

Large edo Knjige pristigle na natječaj 'Edo Budiša'
Srijeda
08.06.2016.
Godišnja književna nagrada Istarske županije Edo Budiša dodjeljuje se u spomen na rovinjskog književnika Edu Budišu (1958.-1984.) 
Nagrada se dodjeljuje autoru/ici do 35 godina starosti koji je u prošloj godini objavio/la zbirku kratkih priča na području s kojeg nije potreban prijevod na hrvatski jezik (Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora). U konkurenciju ulaze i mladi autori iz zemalja Srednje i Južne Europe čiji je prijevod zbirke objavljen na navedenom području. 
Dosadašnji dobitnici su Srđan Srdić (2012.), Marko Pogačar (2013.), Bojan Krivokapić (2014.) i Ivana Bodrožić (2015.).
Prosudbeni žiri (u sastavu Boris Koroman, Ivana Ujčić, Neven Ušumović i Vanesa Begić) odlučio je ove godine nagradu dodijeliti Lejli Kalamujić za zbirku priča Zovite me Esteban (Sarajevo, Dobra knjiga, 2015.)
Žiri obrazlaže da proza Lejle Kalamujić "na svakoj razini nadilazi ispovjedno, dnevničko pisanje: suptilnom figurativnošću i intertekstualnošću autorica transformira autobiografske momente u rezonantne književne strukture. Knjiga Zovite me Esteban nezaboravno je, potresno književno djelo."
O istoj zbirci Booksin kritičar Dinko Kreho u svojoj kritici navodi: "Zovem se Esteban knjiga je u kojoj se osobna intima, doživljaji i traume isprepliću s društvenim i generacijskim kretanjima i sentimentima. (...) Lejla Kalamujić pokazala je da je intimnu, a 'generacijski' relevantnu knjigu moguće uspješno (na)pisati iz posve drugačije pozicije – one žene i ne-heteroseksualne osobe."

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu