Srijeda
17.05.2017.

Festival europske kratke priče 2017
Extra_large_fekp_pressica_003
A+ A-
Na konferenciji za novinare u Booksi 17. svibnja predstavljen je ovogodišnji program Festivala europske kratke priče.
 
FEKP se održava od 28. svibnja do 2. lipnja u Zagrebu i Rijeci, a tema je Luka Europe (Port of Europe). U šest dana očekuje nas preko 30 autora iz 12 zemalja koji će nastupiti na preko 40 događanja – čitanja, tribina, razgovora, promocija knjiga, koncerata...
 
O programu su govorili direktor festivala Roman Simić, producentica Vedrana Bibić, prevoditeljica Tatjana Peruško i književnica Asja Bakić.
 
Simić je istaknuo da na ovogodišnjem FEKP-u gostuje veliki broj afričkih autora koji će govoriti o afričko-europskim književnim vezama, te posebno o temi migracija. "Upravo naš odnos s imigrantima govori što je Europa danas", naveo je Simić. 
 
Tatjana Peruško predstavila je afričke pisce. Osim iračkog pisca Hassana Blasima, izdvajaju se angolski pisac umjetničkog imena Ondjaki i talijanska autorica somalijskog podrijetla Igiaba Scego koja se bavi temama talijanskog kolonijalizma. Naravno, stiže i niz poznatih pisaca s drugih kontinenata: Španjolka Rosa Montero, Portugalac José Luís Peixoto, Argentinac Guillermo Martinez, Škotkinja Janice Galloway...
 
Roman Simić i Vedrana Bibić predstavili su i domaće autore koji sudjeluju na festivalu. Gostuje ih čak 16, a radi se o spoju mladih i iskusnih književnika (Nora Verde, Nikola Leskovar, Natalija Miletić, Valent Pavlić, Sven Popović,  Željka Horvat Čeč...) 
 
Na tradicionalni natječaj za kratku priču pristigle su rekordne 232 priče. Uži izbor finalista bit će objavljen prvog dana festivala, a pobjednici će biti predstavljeni 30.5.
 
Asja Bakić, nedavno odabrana među deset 'novih glasova Europe' (New Voices of Europe), objasnila je o kakvom se izboru radi i kako će odabrani autori biti predstavljeni diljem Europe. Na festivalu će se uz Bakić predstaviti i 'novi glas' Bronka Nowicka, poljska multimedijska autorica i književnica.
 
Program se odvija na više lokacija s mnogo partnera. FEKP surađuje i s nama u sklopu Booksinog programa Zagreb Reads Europe. U tom programu gostuju DBC Pierre, australski pisac i dobitnik Man Bookera te nigerijska autorica Chika Unigwe.
 
FEKP se odvija u Rijeci gdje će se predstaviti deset stranih pisaca. 
 
Detalje o programu, preporuke i razgovore moći ćete uskoro čitati na Booksinom portalu koji medijski prati FEKP. Sve ostalo može se pronaći na službenoj stranici Festivala.
POVRATAK NA VRH STRANICE