Page arrow

Festival svjetske književnosti 2017

Large kehlmann Daniel Kehlmann (Foto: Heinrich-Böll-Stiftung / Flickr )
Ponedjeljak
10.07.2017.
Na današnjoj press konferenciji u dvorani zagrebačkog kina Müller službeno je najavljen ovogodišnji Festival svjetske književnosti koji se održava od 3. do 9. rujna u Zagrebu i Splitu. Peto izdanje festivala fokusirat će se na književnost njemačkog govornog područja. 
Seid Serdarević, direktor FSK-a, predstavio je festival kao susret domaćih i europskih pisaca, ali i kao spoj različitih umjetnosti. Festival otvara austrijsko-njemački pisac Daniel Kehlmann (s kojim smo razgovarali prilikom njegovog prošlog posjeta Zagrebu), a uz njega se ističu Christian Kracht, švicarski romanopisac i novinar, Michael Krüger, njemački pjesnik, urednik i nakladnik kuće Carl Hanser, Chigozie Obioma, nigerijski pisac i profesor kreativnog pisanja, Eduardo Halfon, gvatemalski autor i jedan od najboljih novih latinoameričkih pisaca, Rita Monaldi i Francesco Sorti, talijanski bračno-spisateljski par, i brojni drugi.
Od hrvatskih i regionalnih pisaca dolaze netom nagrađeni pisac Kristian Novak, književnica Dubravka Ugrešić, crnogorski pisac Ognjen Spahić (koji će predstaviti novi roman Calypso), prozaist i akademik Pavao Pavličić, spisateljica Olja Savičević Ivančević, mladi beogradski pisac Vladimir Tabašević i drugi. 
Filmski program nastaje u suradnji s njemačkim Goethe-Institutom. Riječ je o filmovima na njemačkom koji se temelje na književnom djelu (uz iznimku Pozdrava iz Fukushime koji je režirala književnica Doris Dörrie). Očekuju nas tri premijere, a publiku će zaintrigirati ekranizacija popularnog Vermesovog romana Opet on i ponovno prikazivanje filma Tschick njemačkog redatelja turskih korijena Fatiha Akina.
Festival nam još donosi pjesnička čitanja (u suradnji s PEN-om), likovni program (u suradnji s Akademijom likovnih umjetnosti) te glazbeni program (u kojem nastupaju world-music glazbenica Jelena Popržan i dobro nam znani pjevač i teoretičar sevdaha Damir Imamović).
Naravno, prije devetog mjeseca na web stranici festivala i na Booksinom portalu mogu se očekivati novi detalji, novosti i sadržaji vezani uz festival.

Organizator festivala je izdavačka kuća Fraktura.
Možda će vas zanimati
Intervju
Homepage 17240480 1458647204167270 452121624453360754 o 24.10.2018.

'Prevođenje mi je važno koliko i pisanje poezije'

Pjesnik Thiago Ponce de Moraes je prigodom 'Festivala svjetske književnosti' razgovarao s nama o suvremenoj brazilskoj književnosti.

Piše: Neven Svilar

Intervju
Homepage 40684545 1790366387684639 6903647130699694080 o 16.10.2018.

'Pisac treba pisati o onome što ne poznaje'

Razgovarali smo s Richardom Flanaganom, australskim piscem, dobitnikom Bookera i gostom Festivala svjetske književnosti.

Piše: Neven Svilar

Urednički komentar
Homepage 16 fsk 03.09.2017.

Fantastična gospođa lisica

I pisanjem i čitanjem bave se dosadni usamljenici. Što pisci mogu uživo poručiti publici? Što čitatelji očekuju od festivala, a da im knjiga ne može dati?

Piše: Luka Ostojić

Intervju
Homepage gauss 13.09.2016.

'Želim prodrmati ukorijenjene predodžbe'

TEMA TJEDNA 'Festival svjetske književnosti' - Razgovarali smo s Karl-Markusom Gaussom, važnim evropskim putopiscem.

Piše: Neven Svilar

U fokusu
Homepage reinhard kleist castro 15.09.2015.

Književnost i društvena promjena

Na Festivalu svjetske književnosti mnogi su raspravljali o tome mogu li i trebaju li pisci potaknuti političke promjene.

Piše: Lina Gonan

Kritike
Homepage holokaust 13.09.2015.

Banalno o zlu

Unatoč brojnim nagradama i velikoj temi, 'Kuća sećanja i zaborava' Filipa Davida nije ni stilski ni sadržajno kvalitetan roman.

Piše: Ivan Tomašić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu