Page arrow

Fric u šumi

Large suma Foto: Jim Bauer / Flickr
Ponedjeljak
18.12.2017.
Ove godine uvedena nagrada Fric za najbolju neprevedenu fikcijsku proznu knjigu dobila je svog prvog laureata. Frica je dobio Damir Karakaš za roman Sjećanje šume.
U konkurenciji su bila prozna djela objavljena između kraja lipnja 2016. i početka srpnja 2017. U užem izboru našla su se djela Stajska bolest (S. Bukovac), Me'med, crvena bandana i pahuljica (S. Mehmedinović), Ciganin, ali najljepši (K. Novak), Kad sam bio hodža (D. Ovčina) i Calypso (O. Spahić). 
O dobitniku je odlučio 'interdisciplinarni' žiri koji su činili novinarka i urednica Biljana Romić, liječnik Dubravko Lepušić, filmska autorica Hana Jušić, novinar Boris Rašeta i glavni urednik 24 sata Goran Gavranović. Žiri u obrazloženju navodi: "(...) Autor je postigao iznimno jedinstvo stila i teme; škrtim, no beskrajno sadržajnim rječnikom pred nama gradi likove, krajolike, emocije, drame. Postoji ono izrečeno i ono neizrečeno, podsvjesno, a ipak prisutno. Ispisujući povijest, priču jedne seoske obitelji, Karakaš ispisuje i povijest vremena, povijest promjena, modernizacije, sukoba i suspregnutosti emocionalnoga registra obilježenoga patrijarhalnim obrascem skučenoga života u oporosti neimaštine i borbe za opstanak. (...)"
Karakaš će dobiti skulpturu kolektiva Đ 24 i novčani iznos od 75.000 kn brutto. Nagradu je pokrenuo tjednik 24 sata Express.
O Karakaševu romanu za Booksu je pisao kritičar Ivan Tomašić, zaključivši da je Sjećanje šume "rijetko skladna, tečna i lijepa knjiga. O teškoj je temi Karakaš pripovijedao nježno i lako, tako da ovaj roman svojom formom i stilom zaslužuje da ga se čita kao vrhunsku književnost, a ne 'samo' kao roman o odrastanju u Lici."
Možda će vas zanimati
Kritike
Homepage photo 1538766017398 415434a31a5b 28.12.2021.

Sačuvati prošlost od zaborava

U odsustvu konkretnijih identitetskih narativa, ono što romanu 'Ja sam' Damira Uzunovića daje jedinstvo jest samo pripovjedanje.

Piše: Dunja Ilić

Kritike
Homepage photo 1532550256335 c281a64ac9f6 06.09.2021.

Potraga za izgubljenim smislom, od suneta do tabuta

Tekst Hane Vranac - kritika romana 'Ja sam' Damira Uzunovića - nastao na Bookstanovoj radionici.

U fokusu
Homepage dizajn bez naslova  15 08.03.2021.

Praktični osmomartovski vodič za i kroz književne nagrade

Koji su sve mogući razlozi koji dovedu do tako očigledne posljedice da književnost žena nije podjednako nagrađivana i vrednovana kao muško stvaralaštvo? Još uvijek aktualan tekst Nađe Bobičić.

Piše: Nađa Bobičić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu