Page arrow

'Gardaš' za Melitu Rundek

Large melita rundek 3 Foto: Wikipedia
Srijeda
23.05.2018.
Književnica Melita Rundek dobitnica je književne nagrade Anto Gardaš za najbolje prozne djelo za djecu i mlade objavljeno u 2017. godini.  Članovi žirija Branka Primorac, Stjepan Tomaš i Diana Zalar nagradili su Rundek za roman Letači srebrnih krila (Naklada Semafora, 2017.) 
Na natječaj je pristiglo petnaest zbirki pripovijedaka, šesnaest romana te jedna filozofska bajka. Autori su pisali u širokom tematskom dijapazonu koji se proteže od odnosa prema starijim osobama i debatnih natjecanja do odlaska roditelja tinejdžera na rad u inozemstvo. Žiri je uočio velike razlike u opremi knjiga te kako je nekim tekstovima trebalo još rada, prvenstveno uredničkog. 
U obrazloženju žirija među ostalim stoji kako se u Letačima "duhovito prikazuju odnosi unutar obitelji i sukobi s nepismenim, agresivnim i neukim neprijateljima. Likovi se razlikuju i načinom govora. Lijepo i sadržajno govore oni koji su pismeni i koji vole čitati. Pogrešno i nespretno oni koji ne vole. Tekst je prožet aluzijama na likove i situacije iz proslavljenih knjiga za djecu, a neki od tih likova se i pojavljuju u djelu (čarobnjaci Gandalf, Merlin, Harry Poter). Na suptilan način dijete se upoznaje sa izumom pisma i tiskarskog stroja, poviješću knjige i knjižnica. Dobre likove krasi iznad svega ljubav prema pisanoj riječi. Upornost je jedna od njihovih vrlina, svijest da se do znanja ne dolazi lako, ali da je ono vrijedno truda."
Napomenimo i da autorici ovo nije prva nagrada – 2015. godine je dobila nagradu Mato Lovrak za roman Izgubljena u ormaru (Alfa).
Info: mvinfo.hr

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu