Page arrow

Gorgona za vajk

Large 48362859 1426922674104727 1184020843106140160 o Miodrag Čerina (Foto: Sa(n)jam knjige u Istri / Facebook)
Nedjelja
09.12.2018.
Posljednjega dana 24. Sa(n)jam knjige u Istri, u nedjelju, 9. prosinca, dodijeljene su Čitateljska nagrada Dr. Ivo Borovečki i nagrada publike pulskoga sajma Libar za vajk.
Nagrada Libar za vajk dodjeljuje se četvrti put. Ove godine žiri ponajboljih knjižara Hrvatske (Dražen Dabić, Vlatka Balinčić i Dragana Vujatović) odabrao je petnaest naslova, a publika sajma birala je potom najbolju knjigu – onu koja će se zbog njezine vrijednosti čuvati za vajk. Dosad su nagradu dobili Miljenko Jergović (Sarajevo, plan grada), Olja Savičević Ivančević (Pjevač u noći) i Orhan Pamuk (Čudno je u mojoj glavi). Nagrada, staklena skulptura koju je oblikovao Mauricio Ferlin te novčani iznos od 10.000 kuna, dodjeljuje se i izdavaču i autoru knjige, a ove je godine pripala knjizi Gorgona Ješe Denegrija, u izdanju Agroinove – naklade pri Institutu za istraživanje avangarde. 
Nagrađena je knjiga monografija jedne od najvažnijih poslijeratnih umjetničkih grupa – GORGONE – i rezultat je višegodišnjega istraživanja ove grupe kojim je prezentirano sveobuhvatno zajedničko i samostalno djelovanje njezinih članova. Na 760 stranica i uz više od 1600 reprodukcija, monografija donosi činjenice o kontekstu nastanka Gorgone, posebno obrađujući rad svakoga pojedinoga člana. Osnovu knjige čine tekstovi povjesničara umjetnosti prof. dr. sc. Ješe Denegrija, uz dodatne tekstove povjesničarke umjetnosti Ivane Janković i umjetnika Željka Kipkea

Nagrada Dr. Ivo Borovečki, nazvana po znamenitom pulskom liječniku, radiologu, utemeljena je prije šest godina i dodjeljuje se najčitatelju Sajma. Svojega najčitatelja Sa(n)jam prepoznaje po posebnim, diskretnim kriterijima, dodjeljujući mu skulpturu kiparice Jadranke Ostić i poklon-paket sajamskih izdanja po vlastitu izboru. Ove godine nagrada je pripala Miodragu Čerini, ravnatelju Studentskoga centra Pula. Čerina je u istarskom društvenom i kulturnom krugu proteklih četvrt stoljeća prepoznatljiva i sigurna figura: pripadnik emancipatorskoga naraštaja koji je zavičaj dizajnirao upravo prema vrijednostima koje se ne ostavljaju zaklopljene u knjigama, nego se maštaju i sanjaju – s dobrim buđenjem.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu