Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Gosti Monte Librića

Large 29352451 1838388839507577 1466406954351585928 o Baka Librić iz Potpićna (Foto: Monte Librić)
Srijeda
04.04.2018.

Novo, jedanaesto izdanje Festivala dječje knjige Monte Librić održat će se od 23. do 29. travnja 2018. u pulskoj Zajednici Talijana, popularnom Circolu. Njegov središnji program Piknik s autorom i ove godine donosi promocije knjiga i zanimljive razgovore s domaćim i inozemnim piscima, animatorima i ilustratorima za djecu.

Posebnu pažnju izazvat će kanadski umjetnik, pisac i filmski autor David Homel. U koautorstvu s ilustratoricom Marie-Louise Gay napisao je četiri knjige za djecu. U Puli, na Monte Libriću, a potom i u Rijeci i Zagrebu, predstavit će posljednju knjigu The Traveling Circus (Putujući cirkus), roman čija se radnja događa u Hrvatskoj. Putujući cirkus objavljuje riječka Naklada Val. Homel je napisao i sedam knjiga za odrasle, a njegova su djela prevedena na hrvatski, srpski, grčki, francuski i mandarinski jezik. Dobitnik je brojnih prevoditeljskih, književnih i filmskih nagrada (G-G Award, Prix Millepages, Prix de la Géode, Segal,  IBBY, Korczak-UNESCO…)

Predstavit će se i razne domaće umjetnice i umjetnici. Književnica Olja Savičević Ivančević i ilustrator Svjetlan Junaković svoje talente povezali su u slikovnici Šporki Špiro i Neposlušna Tonka u izdanju naklade Sandorf.

Strip-crtačica, animatorica, redateljica i ilustratorica Ivana Guljašević, koja ujedno potpisuje i ovogodišnju ilustraciju vizualnog identiteta Monte Librića, predstavlja slikovnicu Bo-tuov bubanj koju je ilustrirala prema priči pisca, ilustratora, scenarista i novinara Brune Kumana. Ovaj autorski dvojac zajedno stvara iza izdavačke kuće Igubuka, a ovom novom knjigom opisuju malog Bo-tua iz plemena M-gunga u srcu Afrike čiji se život promijenio kada je dobio novi bubanj.

Poznati hrvatski pisac Roman Simić i višestruko nagrađivani ilustrator Manuel Šumberac ponovili su suradnju i nakon prve uspješnice Baba Jaga i div Zaborava sada predstavljaju novu slikovnicu Jura i kuckalo protiv dosade u izdanju Profil knjige.

Iz izdavačke kuće Ibis grafika dolazi zbirka priča Marine čudesne pustolovine još jednog autorskog dvojca: spisateljice Marijane Križanović i ilustratorice Vande Čižmek. Vanda Čižmek potpisuje ilustraciju za još jednu knjigu koja će se predstavljati na Festivalu. Radi se o slikovnici Sirup protiv mačjeg kašlja (Semafora) koju je napisala poznata hrvatska spisateljica za djecu Silvija Šesto.

Pjesnikinja, prozaistica i dramska spisateljica Nada Zidar-Bogadi predstavit će zbirku basni Sretan cvrčak (Školska knjiga). Urednica, dramaturginja i književnica Nives Madunić Barišić predstavit će novu knjigu Mrak ili strah (Mozaik knjiga). Za djecu tinejdžerske dobi održat će se promocija knjige Hej, ne želim odrasti! novinara i urednika Roberta Franka, također u izdanju Mozaik knjige.

U talijanskom dijelu programa Più che una storia gostovat će istaknuta talijanska spisateljica za djecu Susanna Mattiangeli iz Rima te ilustrator i pisac Andrea Valente.

Susanna Mattiangeli, osim što piše, bavi se i raznim projektima za djecu, vodi radionice crtanja, oblikovanja i pripovijedanja, u čemu surađuje sa školama, knjižnicama i knjižarama. Dosad je objavila brojna djela, a na Monte Libriću predstavlja novu knjigu I Numeri felici (Vànvere 2017.) u slobodnom prijevodu Sretni brojevi.

Multidisciplinarni autor Andrea Valente, bavi se još i edukacijom, kazalištem i organizacijom kulturnih događanja. Dosad mu je objavljeno više od 40 knjiga za djecu i mlade. U Puli će predstaviti jednu od svojih posljednjih knjiga: Piccola mappa delle paure (Pelledoca Editore, 2017.) u slobodnom prijevodu Mala mapa strahova.

Poseban program Librić plus u cijelosti se nadovezuje na ovogodišnju festivalsku temu Animiraj me! i bit će posvećen animiranim filmovima Zdenka Bašića.

Kompletan program 11. Monte Librića može se pronaći na stranici festivala.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu