Page arrow
Web banner 3Banner mobile 3

Granica se bliži

Large knjiga za van 'Knjiga za van', uvertira u Festival (Foto: FEKP)
Srijeda
25.05.2016.
Već 15 godina iznova se veselimo Festivalu europske kratke priče, a tako je i ove godine: u nedjelju 29.5. počinje ovogodišnje izdanje posvećeno temi granica i njihovog prelaska i traje do petka 3.6.
Već na otvorenju u Laubi u 20:00 sudjeluju tri potpuno različita i krajnje zanimljiva imena: nagrađivana mlada makedonska autorica Rumena Bužarovska (Osmica, Moj muž), dobro nam znani norveški pisac Frode Grytten (Pjesma košnice, Zapalite kuću, Sobe uz more, sobe u gradu), te direktor festivala World Voices i javnih programa američkog PEN-a, László Jakab Orsós.
Cjelokupni program odvija se u Zagrebu i Osijeku gdje će 28 pisaca s četiri kontinenta razgovarati i čitati priče vezane uz prostorne, osobne i književne granice. 
Među najpoznatijim gostima je Iračanin Hassan Blasim, jedan od najboljih živućih autora na arapskom jeziku, preveden na više od 20 jezika. 
U Zagreb se vraća portugalski pisac Afonso Cruz čiji roman Kokoschkina lutka toplo preporučujemo
Iz Amerika nam stižu Meksikanac Yuri Herrera koji predstavlja knjigu Balade o teškim vremenima, Argentinac Andrés Neuman koji se nalazi na popisu najistaknutijih latinoameričkih autora Bogotá-39, te Argentinka s adresom u Berlinu Samanta Schweblin.
Iz Škotske dolazi Kerry Hudson, novinarka i autorica nagrađene knjige Thirst (2014.) Tu su još Rumunj Cosmin Perța, Šveđanka Lina Wolff... 
Na Festivalu, naravno, sudjeluju i pisci iz države i regije. Veselimo se Slovencu Dragi Jančaru, autorima iz BiH Asji Bakić Faruku Šehiću, hrvatskim piscima Josipu Novakovichu, Zoranu Feriću, Zoranu Malkoču, Ivani Šojat-Kuči, Jasni Jasni Žmak, Stanislavi Nikolić Aras, Marku Dejanoviću...
U Booksi smo posebno ponosni na našu mikropričašicu Ružicu Aščić koja će na Festivalu predstaviti debitantsku zbirku priča. 
Na Festivalu nas očekuje i proglašenje pobjednika tradicionalnog FEKP-ovog natječaja za kratku priču. Žiri (u sastavu: Vladimir Arsenić, Stjepan Balent, Olja Savičević Ivančević, Damir Karakaš i Diana Matulić) je već pročitao 282 priče i objavio popis 20 finalista.
Valja dodati da su Festival europske kratke priča i Booksa dio platforme Literary Europe Live koja je nedavno imenovala Nove glasove Europe. Na popisu deset obećavajućih autora nalaze se gošća FEKP-a Rumena Bužarovska i hrvatski pisac Zoran Pilić.
Bogati program valja proučiti na web stranici Festivala, a za pokrivanje svih važnih događanja valja odmah raščistiti raspored i angažirati prijatelje, poznanike te članove uže i šire obitelji. 
Neka Festival počne!
Možda će vas zanimati
Intervju
Homepage 4 chika unigwe 05.07.2017.

'Engleski jezik zatire pluralnost afričkih kultura'

Razgovarali smo s Chikom Unigwe, nagrađivanom nigerijsko-belgijskom književnicom koja živi i radi u SAD-u.

Piše: Neven Svilar

Intervju
Homepage 3 blassim 13.06.2017.

'Čistoća umjetnosti je laž'

Razgovarali smo s iračkim piscem Hassanom Blasimom, gostom Festivala europske kratke priče i autorom knjige 'Irački Krist i druge priče'.

Piše: Neven Svilar

Video
Homepage dbc 11.06.2017.

VIDEO: DBC Pierre u Booksi

U Booksinom programu 'Zagreb Reads Europe' gostovao je nagrađivani australsko-britanski književnik.

Piše: Tomislav Augustinčić

Video
Homepage chika 11.06.2017.

VIDEO: Chika Unigwe u Booksi

U Booksinom programu 'Zagreb Reads Europe' gostovala je nigerijsko-belgijska književnica.

Piše: Dinko Kreho

Intervju
Homepage 18768526 1323491674353944 7348951488370778726 o 04.06.2017.

'O kolonijalnom nasilju učila sam putem književnosti'

Nigerijsko-belgijska književnica Chika Unigwe gostovala je u Booksinom programu 'Zagreb Reads Europe'.

Piše: Dinko Kreho

Intervju
Homepage dbc pierre 02.06.2017.

'Književnost je posljednji prostor kršenja tabua'

U Booksinom programu 'Zagreb Reads Europe' gostovao je nagrađivani britanski pisac DBC Pierre.

Piše: Tomislav Augustinčić

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu