Page arrow

Herta Müller u Zagrebu

Large herta Foto: Raimond Spekking / Wikipedia
Ponedjeljak
21.05.2018.
U Hrvatskom narodnom kazalištu, u okviru programa Filozofski teatar, 27. svibnja gostuje Herta Müller, dobitnica Nobelova nagrade za književnost.
Müller je njemačka književnica rumunjskog podrijetla. Rođena je 1953. godine, a u Temišvaru je studirala rumunjsku i njemačku književnost. Kao i većina njenih sugrađana, iskusila je čari života pod čizmom režima Nicolaea Ceauşescua i opresiju tajne policije Securitate, od koje je primala prijetnje smrću zbog odbijanja suradnje i doušništva. U Njemačku je migrirala 1987.
Nobela je dobila 2009. godine. Tim je povodom Peter Englund, tajnik Švedske akademije, rekao da je Müller autorica "fantastičnog jezika, ali da njena djela ostavljaju snažan dojam života pod diktaturom, života manjine te života u egzilu. Živjela je u diktaturi koja je konstantno zloupotrebljavala jezik što je rezultiralo njenim skepticizmom pri upotrebi jezika. Ona je vrlo, vrlo precizna u jeziku."
Na hrvatski su jezik, sve u izdanju OceanMora, prevedene njezine knjige Da mi je danas bilo ne susresti sebe (2005.), Ljuljačka daha (2010.) te Remen, prozor, orah i ruže (2002.) U Hrvatskoj je gostovala i 2004. godine u sklopu festivala Književnost uživo.
S Hertom Müller će razgovarati filozof Srećko Horvat. Program počinje u 20 sati.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu