Četvrtak
17.05.2018.

Jergoviću nagrada Njemačkog kulturnog foruma
Extra_large_gdb
Foto: Wikipedia
A+ A-
Miljenko Jergović i Litavac Alvydas Šlepikas laureati su nagrade Georg Dehio Buchpreis 2018. 

Nagradu dodjeljuje Njemački kulturni forum Istočna Europa autorima koji se bavi tradicijama i odnosima njemačke kulture i povijesti u Istočnoj Europi. Osim autorima, nagrada se dodjeljuje i njihovim prevoditeljima na njemački. 
 
Georg-Dehio Buchpreis se dodjeljuje u dvije kategorije – za publicističko i književno životno djelo, koju je ove godine dobio Jergović, te za izvanrednu publikaciju. 
 
Žiri pod predsjedanjem profesorice Beate Störtkuhl napisao je kako Jergovićevo djelo predstavlja raznoliku sliku kulture jugoistočne Europe. "Počevši s transformacijom identiteta u ratnim sukobima 90-ih, stvara povijesnu panoramu koja čitatelja vodi iz vremena Osmanskog Carstva sve do sadašnjosti." 
 
Za Jergovićevu prevoditeljicu Brigitte Döbert žiri je naglasio da je "uspjela prenijeti idiom originala te njegovo djelo učinila dostupnim širokoj publici."
 
Svečana dodjela bit će 10. listopada u Berlinu, a nagradu će uručiti povjerenica njemačke vlade za kulturu i medije, ministrica za kulturu prof. Monika Grütters
 
Izvor: tportal.hr
 
POVRATAK NA VRH STRANICE
Kolačići (cookies) pomažu u korištenju ove stranice. Korištenjem pristajete na korištenje kolačića.