Page arrow

John Keats na filmu

Large 96
Nedjelja
15.04.2007.

Oskarovka Jane (Portret dame, Piano, Rezovi) Campion prihvatila se ozbiljnog posla pisanja scenarija za film Bright Star koji će sama režirati i koji će se baviti životom, a prvenstveno ljubavlju britanskog pjesnika Johna Keatsa.

Keats se, dok je živio u Hampsteadu, zaljubio u svoju susjedu Fanny Brawne koju je škicao dok je šetala po svom vrtu. Ona ga je inspirirala da napiše neke od najljepših stihova i ljubavnih pisama ikad, kažu. Iako ju je smatrao nepristojnom djevojkom, nije joj mogao odoljeti. Zaručili su se u listopadu 1819. godine, no dan vjenčanja nisu dočekali.

Kad je 1820. obolio od tuberkoloze, Keatsu je liječnik savjetovao da se preseli u neki topliji kraj pa je London zamijenio Italijom. U pismu svom prijatelju Charlesu Brownu pjesnik se žali kako ga ubija spoznaja da više nikada neće vidjeti Fanny te kako smrt može izdržati, ali ne i saznanje da nju napušta.

Proročanstvo iz pisma nažalost se ostvarilo. Keats je umro u Rimu 1821. bez da je još jednom vidio svoju ljubav. Što se pak Brawneove tiče, nedugo poslije i sama se razboljela i povukla iz društvenog života. Udala se mnogo kasnije i rodila dvoje djece, no zaručnički prsten kojeg je dobila od Keatsa nikad nije skinula. On je danas, zajedno sa pramenom njezine kose i pismima koje je dobivala od Keatsa, izložen u Keatsovoj kući.

Ova će ljubav, nakon Keatsove posljednje pjesme ‘To Fanny’, dobiti još jednu posvetu. Pjesnika će glumiti zvijezda u usponu Ben Whishaw, kojeg smo nedavno imali prilike gledati u filmskoj adaptaciji romana Patricka Suskinda, Parfem - povijest jednog ubojice. Uloga Fanny Brawne zapala je Bondovoj djevojci Abbie Cornish.


To Fanny (by John Keats)

I cry your mercy -pity -love! -aye, love!
Merciful love that tantalizes not,
One-thoughted, never-wandering, guileless love,
Unmasked, and being seen -without a blot!
O! let me have thee whole, -all -all -be mine!
That shape, that fairness, that sweet minor zest
Of love, your kiss, -those hands, those eyes divine,
That warm, white, lucent, million-pleasured breast, -
Yourself -your soul -in pity give me all,
Withhold no atom's atom or I die,
Or living on, perhaps, your wretched thrall,
Forget, in the mist of idle misery,
Life's purposes, -the palate of my mind
Losing its gust, and my ambition blind!

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu