Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Jubilarno izdanje SFeraKona

Large 838
Srijeda
23.04.2008.

Društvo za znanstvenu fantastiku SFera povodom okrugle obljetnice SFeraKona pripremilo je još bogatiji program nego inače. Umjesto jednog počasnog gosta, 30. SferaKon ima dvojicu – našijenca Predraga Raosa, koji je ove godina romanom Let Nancija Konratata osvojio nagradu SFERA za najbolji roman te Britanca Richarda K. Morgana /naslovna/, koji se proslavio prvijencem Digitalni ugljik iz 2002., nagrađenim nagradom Philip K. Dick.

U organizaciji njegovog hrvatskog izdavača Algoritma i SFeraKonovaca Morgan je trenutno na turneji po Hrvatskoj. Jučer je svoju knjigu predstavljao Varaždincima, danas u 19:30 nastupa u Gradskoj kavani u Osijeku, petak, subotu i nedjelju provodi u Zagrebu (25.4., 16.30 - Algoritam, 20.00 – SferaKon; 26.4., 17.00 – SferaKon; 27.4., 16.00 – SferaKon), a turneju će zatvoriti posjetom Puli gdje od 19.30 nastupa u klubu TrezOR.

Morgan (1965.) je Englez s diplomom iz povijesti, koji je nakon nevjerojatnog uspjeha svog prvijenca Digitalni ugljik o pustolovinama Takeshija Kovacsa, počeo u jednogodišnjem ritmu štancati nastavke - Broken Angels (2003.), Market Forces (2004.) i Woken Furie (2005.). Napisao je i SF triler Black Man te šest priča za Marvel Comics. Trenutačno radi na novoj trilogiji, čiji prvi dio bi trebao biti izdan tijekom ove godine.

Ovaj SFeraKon ima čak i jednog počasnog duha – pokojnog Jacka Williamsona - koji je za svog gostovanja u Zagrebu odlikovan titulom Grand Master of Science Fiction i koji bi, da nije preminuo prije dvije godine, samo dva dana nakon ovogodišnjeg SFeraKona slavio 100. rođendan.

Središnji događaj SFeraKona 2008. je Svečana skupština u subotu 25.4. u 20 h, u okviru koje će se uručiti nagrade SFERA, te nagrade pobjednicima SFerinog dječjeg natječaja za najbolje literarne i likovne radove.


Dodjelu nagrada vodit će Krešimir Mišak, urednik HTV-ove emisija Na rubu znanosti i frontmen grupe Hakuna Matata, a nagrade SFERA će pobjednicima uručiti Richard Morgan glavom i bradom. Najmlađe pobjednike, odnosno dobitnike 'dječje SFERE' tradicionalno nagrađuju nakladnici sudionici SFeraKonskog sajma knjiga.

Na konvenciji će se predstaviti i niz udruga koje se bave znanstvenom fantastikom i fantastikom. Organizirane su igraonice, turniri i demonstracije RPG igara, sajam knjiga, predavanja o nizu tema vezanih uz znanstvenu fantastiku, fantastiku i horor, te zabavni program koji uključuje tematske kvizova, među kojima je i Bočkoteka, nagradni kviz znanja o znanstvenoj fantastici u književnosti, filmu, likovnoj umjetnosti i glazbi s posebnim naglaskom na hrvatsku produkciju u žanru.

Mlađi posjetitelji SFeraKona 2008. mogu razgledati izložbu radova svojih nagrađenih vršnjaka i sudjelovati u raznim igrama. Stariji posjetitelji moći će se zabaviti aukcijom knjiga, igrama, Multi-antitalentshowom, Malom Grunfovom radionicom i sada već legendarnom SFeraKonskom inačicom Survivora. Održat će se i SF kazališna predstava Galaktička krstarica Seljan Brother u epizodi: Zid tame koja se inače izvodi na esperantu, ali će za SFeraKon biti iznimno izvedena na hrvatskom jeziku, te modna revija Tajane Štasni, mladu nadarenu kreatoricu koja izrađuje posebne replike kostima te odjeću vezanu uz fantasy i SF svjetove i tematiku.

I ove će godine svi posjetitelji SFeraKona uz uplaćenu kotizaciju dobiti na dar zbirku domaće fantastične proze. Ove je godine na redu zbirka hrvatskog fantasyja Zmajev zlatni svitak, koju su uredili Tatjana Jambrišak, Darko Vrban i Mihaela Marija Perković.

Više o svemu na www.sferakon.org

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu