Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

"Kiklop" ponovno u kazalištu

Large gavella theatre  zagreb Foto: Modzzak
Utorak
19.02.2019.

U zagrebačkom Gradskom dramskom kazalištu Gavelli premijera predstave Kiklop u režiji Saše Anočića održat će se 22. veljače u 20h.

Ravnatelj Gavelle Dražen Ferenčina ističe kako je riječ o prvom kazališnom uprizorenju po mnogima najznačajnijeg hrvatskog romana svih vremena u više od 40 godina: Kosta Spajić postavio ga je 1976. u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) u Zagrebu. Poznat je i film Antuna Vrdoljaka iz 1982., te televizijska serija koju također redateljski potpisuje Vrdoljak.

Kiklop Ranka Marinkovića jedno je od klasičnih djela hrvatske književnosti 20. stoljeća, a neki ga smatraju i prvim postmodernim hrvatskim romanom. Na jednoj razini, Kiklop je omaž boemskom ozračju međuratnoga Zagreba u kojem je Tin Ujević pisao i obilazio kavane, što su bile poprišta intelektualnih nadmetanja jednog od posljednjih naraštaja umjetnika-erudita. U tom miljeu kreće se sada već gotovo arhetipski lik Melkiora Tresića, mladoga intelektualca u potrazi za identitetom, u isti mah zadivljena i zgađena plejadom likova s kojima se želi poistovjetiti, poput očinske figure pjesnika Maestra te zbunjujućeg Uga, istodobno neodoljivog, odvratnog i smiješnog. Na drugoj razini, roman je i ljubavna priča kojoj je u žarištu Žena-Nepoznanica. Melkior joj nadijeva ime Vivijana, prema francuskoj glumici Viviane Romance, stvarajući u umu i mašti utjelovljenje vječne žudnje koja poprima obrise niza mitskih i literarnih žena, budeći u Melkioru neizdrživu ljubomoru, ali i idealističku čežnju za ljepotom. 

Ovaj roman složene strukture može se čitati realistično, kafkijanski, pa čak i pirandellovski, a da se njegova slojevitost pritom ne iscrpi, čemu teži i nova scenska adaptacija – nakon više od četiri desetljeća – koju potpisuje redatelj predstave Saša Anočić.

U predstavi igraju: Franjo Dijak kao Melkior, Dražen Kühn kao Maestro, Filip Šovagović kao Atma, te Nenad Cvetko, Hrvoje Klobučar, Sven Medvešek, Živko Anočić, Antonija Stanišić Šperanda, Andrej Dojkić, Natalija Đorđević, Ivica Pucar, Ivan Grčić, Martina Čvek, Andrej Kopčok, Đorđe Kukuljica, Nikola Baće, Dijana Vidušin, Janko Rakoš, Amar Bukvić i Anja Đurinović Rakočević.
Dramaturginja je Petra Mrduljaš, Anočić uz režiju potpisuje dramatizaciju, te scenografiju, kostimografkinja je Marita Ćopo, oblikovatelj svjetla Zdravko Stolnik, a autor glazbe Matija Antolić. Plakat za predstavu potpisuje Studio Cuculić.

Izvor: GDK Gavella.

Foto: Modzzak.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu