Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Književni koktel

Large 2039
Srijeda
07.07.2010.

Jedan od najpoznatijih europskih književnika, britanski dramatičar Tom Stoppard (na slici), pozvan je od strane možda i posljednjeg europskog diktatorskog režima, onog bjeloruskog, da posjeti tu zemlju, pa da tek onda priča o stanju u njoj. Ovo je rezultat Stoppardove kritike bjeloruskog diktatora Aleksandra Lukašenka, odnosno njegovog sudjelovanja u prosvjedu pred bjeloruskom ambasadom u Londonu. Stoppard, inače godinama izuzetno politički aktivan, na demonstracijama je sudjelovao na poziv svojih prijatelja iz Bjeloruskog slobodnog teatra, družine koja je predmetom stalnog maltretiranja Lukašenkove tajne policije još od njihovog osnutka 2005. godine. Stoppard i ostali prosvjednici došli su u ambasadu kako bi upozorili na novi zastrašujući Lukašenkov zakon, u nizu zastrašujućih zakona, prema kojem država preuzima potpunu kontrolu nad internetom. Štoviše, svatko tko dođe u internet caffe mora predočiti pasoš te se njegove kretnje mrežom moraju zabilježiti.
U - kako su je engleski novinari nazvali - bizarnoj dvadesetominutnoj polemici koja je uslijedila, Stoppard i bjeloruski ambasador nisu mogli naći zajedničku riječ.
"Nemate pojma što govorite o našoj zemlji. Dođite u Bjelorusiju, svi ste pozvani. Oni koji provedu neko vrijeme u Bjelorusiji brzo shvate da je Bjelorusija što se tiče ljudskih prava mnogo naprednija od Velike Britanije", rekao je ambasador Aleksandr Mikhnevich Stoppardu pred brojnim fotoaparatima. Stoppard je kasnije, nakon razgovora s bjeloruskim disidentima, izjavio kako odbija takvu ponudu jer da mu je savjetovano kako bi to bilo 'upravo ono što Lukašenko želi'.  

****

Olufemi Terry
dobitnik je Nagrade Caine za afričke autore, najveće afričke književne nagrade. Nagradu je dobio za pripovijetku 'Stickfighting Days', koju je žiri nazvao 'homerijanskom u svojoj snazi i koncepciji'. Terry je na neki način sveafrički pisac, budući da je rođen u Sierra Leoneu, odrastao u Nigeriji, potom živio u Obali bjelokosti, a sad je nastanjen u Cape Townu u Južnoafričkoj republici.

Činjenica da se najveća afrička književna nagrada dodjeljuje jednom godišnje za priču napisanu na engleskom jeziku i da se dodjeljuje u Oxfordu često je čini laganom metom postkolonijalnih kritičara. Predsjednica žirija Fiametta Rocco, inače cijenjena engleska književna kritičarka koja uz nekoliko velikih jezika govori i arapski i svahili,  rekla je kako je Terryjeva priča ambiciozna, hrabra i izuzetno maštovita, "Egzekucija pripovjednog teksta je kvalitetna, gotovo filmska, te je očito da je pred Terryjem velika budućnost."

Inače, Terry je pobjedio u konkurenciji 115 pisaca iz 13 zemalja, a ovo će mu priznanje donijeti i deset tisuća funti.    

****

Britanci se posljednjih nekoliko stoljeća ponose titulom poet laureate. Manje je poznato da i Amerikanci imaju ovu počasnu titulu, koju dodjeljuje Knjižnica Kongresa (inače jedna od najvećih svjetskih knjižnica), a njezin najnoviji vlasnik je W. S. Merwin. Ovaj izuzetno cijenjeni 82-godišnji pjesnik osvojio je dvije Pulitzerove nagrade, a autor je više od 30 zbirki poezije. Njegovu prvu zbirku A Mask for Janus objavljenu 1951. godine W.H. Auden nagradio je Nagradom Yalea za mlade pjesnike. Knjižnica američkog Kongresa bira najbolje američke pjesnike na ovaj položaj na godišnjoj bazi, među ostalim, kako bi promovirali poeziju u SAD-u. Merwin će svoju počasnu titulu preuzeti od Kay Ryan ovoga listopada.

****

Dodijeljena je 30. po redu nagrada Društva hrvatskih književnika za poeziju Tin Ujević, koja je ove godine pripala Jakši Fiamengu. Na svečanosti u Vrgorcu održana je dodjela ove nagrade koju je Fiamengo dobio jednoglasnom odlukom Povjerenstva Društva hrvatskih književnika (DHK) za zbirku pjesama Jeka. Članica Povjerenstva DHK za dodjelu nagrade Tin Ujević, Dijana Burazer, rekla je kako su u konkurenciji za nagradu bila 64 pjesnička djela objavljena u razdoblju od svibnja 2009. do svibnja 2010. godine.

"Fiamengo je pjesnik rečenice, i svaki je njegov stih poseban odsječak velikog rečeničnog niza, koji počinje od konkretuma, dugo luta prostorima apstrakcije, da bi se ponovno vratio konkretnu ishodišnom početku", navodi se u obrazloženju Povjerenstva DHK.

Inače, Fiamengu je nagrada dodijeljena na svečanosti ispred spomen kule Tin Ujević u sklopu višednevnih kulturnih događanja u Tinovom rodnom gradu pod nazivom 'S Tinom u Vrgorcu', a čiji je ovogodišnji pokrovitelj predsjednik Ivo Josipović koji je također bio nazočan na ovoj manifestaciji. Hrvatski predsjednik tako je u roku od samo nekoliko mjeseci sudjelovao na dvije velike pjesničke priredbe, Goranovom proljeću u Lukovdolu, a sada i na jubilarnoj 30. nagradi Tin Ujević.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu