Page arrow

Književnost i seks

Large seks Foto: Tambako / Flickr
Ponedjeljak
13.06.2016.
Nakon što je u sklopu Nacionalnog kurikuluma objavljen popis predloženih književnih djela za cjelovito čitanje, očekivano je uslijedio niz paničnih reakcija da će učenička nejač propustiti pročitati kakvo kapitalno djelo hrvatske književnosti ili da će, još gore, pročitati neku patogenu knjigu koja će ih pretvoriti u seksualno raskalašene narkomane.
Posljednja u nizu reakcija je ona inicijative U ime obitelji koja je, već nakon što je nova vlast očito dokrajčila planiranu reformu obrazovanja, objavila popis spornih predloženih djela koja sadrže seksualno eksplicitan sadržaj. Predstavnici inicijative strahuju da bi mladi mogli pročitati taj sadržaj, pa ga onda i isprobati (kao da čitaju knjigu recepata). 
Na popisu spornih knjiga nalaze se renomirana suvremena domaća djela (Anđeo u ofsajdu Zorana Ferića, Forsiranje romana reke Dubravke Ugrešić, Črna mati zemla Kristiana Novaka...), kao i novija kanonska strana djela (Parfem Patricka Suskinda, Ljubavnik Marguerite Duras, Kafka na žalu Harukija Murakamija...) Zašto na popisu nema seksualno eksplicitnih sadržaja iz ranijih književnih epoha, ne zna se.
Nasuprot progonu navedenih djela iz lektire (gdje, kako je izgledno, veći dio njih ionako neće biti uveden), inicijativa Arterarij u suradnji s Teatrom &td. organizirala je u nedjelju 12.6. javno čitanje spornih djela u foajeu Teatra.
Na javnom čitanju pod nazivom Knjige su jedini siguran seks sudjelovali su brojni glumci, glumice, redateljice, redatelji, autori i autorice. Čitala su se djela Silvije Šesto, Slavenke Drakulić i drugih ranije navedenih 'kontroverznih' autora. 
Nije poznato koliko je bespomoćne djece prisustvovalo čitanju. Nadamo se da će konzervativna inicijativa ipak doprinijeti popularnosti knjige među mladima.

***

info: Vox Feminae

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu