Page arrow

Kvizni štab, 19.5.2007.

Large 166
Nedjelja
20.05.2007.

Zbog opravdanog razloga, gostovanja Celine Curiol (intervju s njom pročitajte ovdje), kviz je prebačen s redovitog petka na dan kasnije. Tako da se, prema mojim saznanjima, kviz po prvi put održao u subotu, što je ostavilo duboke posljedice na moj večernji provod u petak. Umjesto da izlazak počnem oko 20 sati razgibavanjem moždanih vijuga, bio sam prisiljen ostati kod kuće i žaliti se kako nema ništa pametno na televiziji. Dokaz o potpunoj netipičnosti ovog petka je i u tome što sam u konačnici završio u Jabuci (za koju pobjednička ekipa na kvizu dobiva upad), a inače se stvarno rijetko pojavim tamo. Ne zato što je zabava loša, nego zato što se nalazi na vrh brda.

No, ne radi se samo o tome, nego i o jutru poslije kviza. Naime, kad izađete van nakon kviza, pa se probudite oko podne, imate još subotu popodne i navečer i cijelu nedjelju od vikenda pred sobom. A nakon kviza u subotu (te pripadajućeg izlaska), imate samo mamurnu nedjelju popodne. No dobro. Preživjeli smo nekako i subotnji kviz, sljedeći je u petak, tako da će opet sve biti po starom, a moja duša i srce na svom mjestu.

Idemo, konačno, na subotnji kviz, koji je osim neredovitog termina imao još jednu otegotnu okolnost – odigravao se istovremeno s posljednjom utakmicom prvenstva Hrvatske u nogometu, maksimirskim ogledom Dinama i Hajduka. Iako je rezultat bio potpuno irelevantan, jer je Dinamo prvak već mjesec dana, uobičajeni je posjet bio prepolovljen – u Booksi su se okupila tek dva tuceta najvjernijih. Samo mi nije jasno zašto nije bilo all-girl kolektiva Prijateljica znanja. Zar i one prate nogomet? Zadatak sastavljanja pitanja na sebe su preuzeli Djevojka i 4 ružna, koji su tu čast stekli dvostrukom pobjedom. Uz klasičnih pet rubrika, dodali su još jednu – Lijepa naša. Za svaku pohvalu.

Kako je moj tim Minimax došao do uvjerljive pobjede (11 razlike pred drugoplasiranima, nota bene), nema smisla žaliti se na pitanja već se podsjetiti Adamovog proročanstva i paralele s našim rukometašima koji su nakon posljednjeg mjesta na EP-u na idućem SP-u osvojili zlatnu medalju. Meni su osobno pitanja bila teška (od 30 komada, mislim da sam znao 6-7), ali s obzirom da sam u momčadi okružen starim znalcima, problema nije bilo. Svatko je odigrao svoju ulogu točno kako je trebao, tako da su i dva mala kiksa prošla bez težih posljedica. Izravni krivac za prvi kiks sam ja – pitanje je bilo što je po zanimanju Rus kojeg glumi Ivica Vidović u filmu Misterij organizma (zapravo, to je bio drugi dio pitanja – prvi je bio o kojem je Makavejevljevom filmu riječ)? I sad, ja znam da se on nešto muvao s nekom klizačicom, šta li, čak se i njegove izjave "Meni se ovde kod vas sviđa" sjećam, ali kome bi palo napamet da je i on bio klizač. Prijedlozi su bili razni - inženjer, umjetnik -ali smo na kraju puknuli 'kulturni ataše' (!).

Za drugi kiks kriv je Mile, ali i činjenica da je riječ o odgovoru na posljednje pitanje. Naime, trebalo je nabrojiti dvije navijačke skupine nogometnog kluba Orijent iz Rijeke. Odgovor je Red Fuckers i Krimejski feštari. Peras je to navodno znao, ali ga je Mile navodno slabo čuo pa je napisao Krimenski feštari. Kako je to bilo zadnje pitanje cijelog kviza, nije bilo vremena da uočimo grešku.

Za vrijeme neformalnog razgovora nakon kviza, Ramljak (član Los Smegmas Collectiva) je iznio teoriju prema kojoj su oni najuspješnija momčad, ukoliko se uzimaju plasmani ostvareni na kvizovima. Kako mi se ne da ulaziti u objašnjavanje zbog čega to baš i nije tako, samo ću se prisjetiti ideje o organizaciji kvizaške Lige prvaka, o čemu se i proćaskalo. Dakle, plan je sljedeći – igrati kviz po Liga sustavu, bilježe se bodovi, pobjede, plasmani, whatever, a na kraju pobjednik dobije, recimo, neko nagradno putovanje (i onda potom napiše putopis za Booksinu stranicu). Ključni problem je u tome što ne postoji sponzor koji bi pobjednike kviza odveo na putovanje. Zapravo, zacijelo postoji, ali nitko iz Bookse nema veze u nijednoj turističkoj agenciji. Stoga molimo sve igrače i čitatelje Kviznog štaba da osoblju Bookse pomognu u ostvarivanju ovog nadasve plemenitog plana. Ja mogu obećat da ću ime sponzora spomenut barem dvaput u svakoj kolumni. A može se i neki transparent s njihovim logom istaknut za vrijeme kviza, između svake pjesme vrtit njihovu radio reklamu, napravit podmetače za čaše s njihovim logom itd.

Kako ne želim previše duljiti, za kraj pozivam sve na 'tipični Booksin kviz' (TM) u idući petak! The original one, rewind selecta! Jedva čekam, još samo četiri dana.

Do tad igrajte ovaj subotnji.

Tonči Raić

 

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu