Page arrow

Leipzig: Croatia - 12 points, la Croatie - 12 points!

Large 37
Četvrtak
15.02.2007.

Iako danas vrijedi ona 'bolje loša reklama, nego nikakva', čini se da smo u kontekstu književnih sajmova dobrano pretjerali s 'lošim reklamama'. Leipzig samo što nije, a naši selektori Alida Bremer i György Dalos (izvjesni mađarski književnik), povlače se iz igre jer im je dosta navlačenja, smicalica i zakulisnih igara. Ministarstvu kulture i Zajednici nakladnika i knjižara pak nikad dosta takvih igara, a kad jedni piju, drugi su trijezni pa takav tulum baš ne obećava.

Da sumiramo – Zajednica nakladnika i knjižara koja je i dosad uspješno organizirala nastupne skandale na sajmovima ove godine nije trebala biti uključena u organizaciju već su za nju angažirani Bremer i Dalos koji su osmislili program nastupa. Do tog trenutka sve je bilo u redu – imali smo ljude s idejom, ministarstvo koje stoji iza njih i na vrijeme osmišljen program. Nedostajala je samo agencija koja će odraditi logistiku. I dok se traži agencija, iz Zajednice (ne one!) pišu da imaju pritužbi na radnu verziju programa jer da nema dovoljno pisaca iz DHK-a. U međuvremenu zajedničari preuzimaju ulogu agencije i upadaju u igru. Tek tad dolazi vrijeme za potpisivanje ugovora što Bremer i Dalos odbijaju jer nisu ludi snositi svu odgovornost za projekt u kojem sudjeluje i Zajednica za koju se ne zna što točno radi, osim što prima novce. Na kraju se upleo i sam direktor Sajma Oliver Zille koji je predložio da sve plati sam, a naši pisci neka dođu mimo naše lijepe naše, samo onako, usput.

Što će dalje biti, teško je reći. Na svu sreću do Leipziga je ostalo tek mjesec dana pa nećemo dugo čekati na rasplet događaja. Ako nemate familiju i poznanike na gastarbeitu, predlažemo last-minute aranžmane.

U Večernjem listu s Alidom Bremer je razgovarao Denis Derk.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu