Ponedjeljak
10.04.2017.

Mladi laureati
Extra_large_uno
Foto: Aih / Flickr
A+ A-
Objavljeni su dobitnici nagrada Prozak i Na vrh jezika za mlade autor(ice). 
 
Nagradu Prozak za najbolji prozni rukopis autora/ica do 35 godina starosti za godinu 2016. dobio je Nikola Leskovar iz Varaždina.
 
Nagradu Na vrh jezika za najbolji rukopis zbirke poezije, autora/ica do 35 godina starosti dobila je Lucija Butković iz Zagreba.
 
O nagradi je odlučio žiri u sastavu Kruno Lokotar, Olja Savičević Ivančević i Marko Pogačar. Nagrade uključuju objavu knjige sa svim pripadnim pravima kod uglednog nakladnika, Prozak/Na vrh jezika prsten i Diplomu.
 
Nikola Leskovar rođen je u Mostaru 1983., gdje je živio prvih pet godina. Prva dva razreda osnovne škole završio je u Tuzli, a ostatak u općini Sračinec. Srednju Medicinsku školu završio je u Varaždinu, a studij hrvatskog jezika i književnosti u Rijeci. Radi kao novinar kulture u županijskom tjedniku Varaždinske vijesti. Predsjednik je književne udruge Katapult koja se nedavno iz Rijeke preselila u Varaždin. Objavljivao je u fanzinima i časopisima Sloboda, Zarez, Ulaznica, Književnost uživo, u zbirci Izvan koridora – najbolja kratka priča 2011. Ulomak iz nedovršenog Romana u nestajanju uvršten je u pregled novih hrvatskih prozaika Bez vrata bez kucanja. Dobitnik je prve nagrade Slavko Kolar za kratku priču – satiru (2015.)
 
Lucija Butković studentica je diplomskog studija filozofije i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Sudjelovala na literarnim natječajima i objavila kratku priču u Zarezu u sklopu natječaja Prozak 2015. Piše za Booksu u sklopu novinarske prakse.

Među prethodnim dobitnici Prozaka ističu se Olja Savičević Ivančević, Tanja Mravak, Tea Tulić i Ružica Aščić. Nagradu Na vrh jezika dobivali su Marko Pogačar, Dijana Stilinović, Luka MavretićDarko Šeparović i drugi.

 

POVRATAK NA VRH STRANICE
Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu.