Page arrow

Nagrada Fric Jurici Pavičiću

Large crvena voda happy new fear Foto: juricapavicic.com
Nedjelja
27.01.2019.

Nagrada Fric za neprevedenu fikcijsku književnost premijerno objavljenu u Hrvatskoj u razdoblju od 1.7.2017. do 30.6.2018. dodijeljena je Jurici Pavičiću za roman Crvena voda (Profil, 2018.)

Predsjednica žirija Biljana Romić u obrazloženju navodi: „Složen, promišljen i zreo triler sustavno uronjen u traumatičan društveni kontekst koji preispituje do krajnjih granica njegove rastezljive mrakove. Pred nama su psihodrame ispripovijedane iz perspektive velikog broja vrlo opipljivih i uvjerljivih likova. To nije društveno angažiran roman, nego društveno važan roman, važan zato da ne bismo u ovom svojem malom trenutku velike povijesti zaboravili što smo, kakvi smo, kakvi možemo biti i zašto nikad nismo nevini."

Podsjetimo, u užoj konkurenciji za drugu po redu Nagradu Fric našlo se šest naslova:

Kap veselja (Selvedin Avdić, Sandorf)
Ukazanje (Ivica Ðikić, Fraktura)
Naša žena (Tanja Mravak, Hena com)
Crvena voda (Jurica Pavičić, Profil)
Poderana koljena (Dino Pešut, Fraktura)
E baš vam hvala (Marko Vidojković, Jesenski i Turk)

Nagrada Fric dodjeljuje se druge godine, dobitniku/ci donosi svotu od 75.000 kuna, poklon sponzora Atlantic Tradea, i skulpturu mobilnog žiroskopa. Nagradu organizira tjednik Express. Lanjsko, premijerno izdanje nagrade dodijeljeno je Damiru Karakašu za Sjećanje šume.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu