Page arrow

Nagrada protiv Nobela

Large nobel 2166136 1280
Ponedjeljak
02.07.2018.
Nobelova nagrada za književnost ove se godine, znamo već svi, neće dodijeliti zbog skandala u Švedskoj akademiji. Očekuje se da će 2019. biti dodijeljene dvije Nobelove nagrade, no to još nije potvrđeno. Međutim, na upražnjeno mjesto ove će godine uskočiti nova nagrada koja služi kao dopuna Nobelu, ali i prosvjedna poruka Akademiji. 
Više od sto švedskih pisaca i spisateljica, glumaca i glumica, novinara i novinarki, te ostalih kulturnih djelatnik/ca osnovalo je Novu Akademiju koja će ove jeseni dodijeliti književnu nagradu u terminu kad se inače dodjeljuje Nobel. U priopćenju navode: "Osnovali smo Novu Akademiju da bismo podsjetili ljude da književnost i kultura trebaju poticati demokraciju, transparentnost, empatiju i poštovanje, bez privilegiranosti, arogancije i seksizma."
U vezi nove nagrade, navode: "U vrijeme kad ljudske vrijednosti sve više dolaze pod upitnik, književnost postaje još važnija sila protiv kulture šutnje i opresije. Nova Akademija stoga smatra da se najveća svjetska književna nagrada ipak treba dodijeliti 2018. godine."
Nova Akademija pozvala je sve švedske knjižnice da nominiraju autorice i autore za nagradu. Nominirana osoba može biti iz bilo koje zemlje svijeta, a mora imati objavljene najmanje dvije knjige, od kojih je jedna objavljena u posljednjih 10 godina. Nagradu će dobiti autor koji je ispričao "priču o ljudima u svijetu", dok se Nobelova nagrada dodjeljuje po općenitijem ključu za "najbolje djelo u idealnom smjeru". 
Kad zaprimi nominacije, Nova Akademija otvorit će javno glasanje i odabrati četvero pisaca s najviše glasova. Potom će žiri odlučiti o najboljem autori ili autorici te dodijeliti nagradu 11. prosinca. Dodjelom nagrade Nova Akademija će se rasformirati.
"Ovom nagradom uprizorit ćemo protest. Želimo pokazati ljudima da se ozbiljan kulturni rad ne mora odvijati u okviru nasilnog jezika, nepravilnosti i zlostavljanja", zaključuje priopćenje Nove Akademije.

izvor: The Guardian
Možda će vas zanimati
Urednički komentar
Homepage levant 08.10.2017.

Levant stiže

Nema smisla čekati da nas Nobelova nagrada upozna s autorima van europske 'zone komfora'.

Piše: Luka Ostojić

Pisma Pukovniku
Homepage na kraju dana 05.10.2017.

Na kraju dana: groznica oko Nobela

Redar Damjan i njegov kompanjon Fritz u gotovo filmskoj utrci s vremenom jure prema Booksi na direktan prijenos dodjele Nobela.

Piše: F. B.

Pisma Pukovniku
20.10.2016.

Uragan Dylan

Rasprave oko dodjele Nobelove nagrade za književnost Bobu Dylanu dovele su književni kombinat Booksa na rub propasti.

Piše: F. B.

Književne svilarije
Homepage 5073747 38485f87a0 o 13.10.2016.

Dylan - Tradicija i individualni talent

Bob Dylan jedan je od najvažnijih pjesnika 20. stoljeća. Je li to dovoljno da mu se dodijeli Nobelova nagrada?

Piše: Neven Svilar

Pisma Pukovniku
Homepage nobel 17.12.2015.

Tajna književne besmrtnosti

Senzacionalno otkriće Booksinih eksperata: Tko sve može računati na Nobelovu nagradu za književnost i zašto!?

Piše: F. B.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu