Page arrow
Web banner 3 korekcijaBanner mobile 3 korekcija

Nagrada za dva romana

Large brasov Brasov, Rumunjska (Foto: Dennis Jarvis / Flickr )
Četvrtak
03.11.2016.
Ovogodišnji dobitnici nagrade V.B.Z.-a i Tisak medije za najbolji neobjavljeni roman su Lada Vukić za roman Specijalna potreba i Ivica Ivanišević za roman Knjiga žalbe. Drugi put u povijesti nagrade koja se dodjeljuje već trinaesti put, nagradni fond od sto tisuća kuna podijeljen je između dva autora. 
Od devedesetak zaprimljenih rukopisa, žiri u čijem su sastavu Zoran Ferić (predsjednik), Strahimir Primorac, Jagna Pogačnik, Mile Stojić i Drago Glamuzina odabrao je dva jednakovrijedna pobjednička romana.

U obrazloženju navode da je Specijalna potreba Lade Vukić "hrabro napisan roman koji nam omogućuje da čujemo jedan autentičan i sasvim specifičan glas, glas dječaka koji je prilično različit od drugih i koji se s najrazličitijim svjetovima u svojoj glavi nikako ne može uklopiti u svijet oko sebe", a Ivaniševićeva Knjiga žalbe "sjajan i logično ispripovijedan roman u kojem sve pršti od spoznaje kako književnost ima itekako veze sa životom".
Lada Vukić (1962.) je zadarska autorica koja je za kratke priče osvojila više nagrade (Ulaznica, Pričigin, PitchWise). Protagonist njenog romana je desetogodišnji Emil koji živi s majkom u unajmljenom stanu u nekom neimenovanom gradu. Samohrana majka teško sastavlja kraj s krajem iako se ubija od posla. Sinu, koji ima problema s nogama i k tome boluje od mutizma (poremećaja govorne komunikacije), daje svu ljubav i bori se da se, u nesklonoj sredini, što bolje socijalizira.
Splitski novinar i pisac Ivica Ivanišević (1964.) svoje je junake, kvartet pisaca, različitih nacija i poetičkih preokupacija, smjestio u rezidenciju za pisce u ‘rumunjskoj nigdini’, gdje bi svatko trebao raditi na svojoj knjizi.

Korištenjem portala Booksa.hr pristajete na prikupljanje cookiea.
Booksa.hr koristi kolačiće u svrhu analize posjećenosti stranice, kako bismo vidjeli što volite čitati i konstantno poboljšavali naš sadržaj.
Booksa.hr ne koristi vaše podatke ni u koju drugu svrhu